Op zaterdag 20 september trekt een bonte stoet demonstranten onder de naam “Partijtje voor de Vrijheid” door de Utrechtse binnenstad. Met deze demonstratieve streetrave vóór vrijheid stellen zij de wijze waarop het begrip vrijheid tegenwoordig wordt gebruikt ter discussie.

Wilders en Rutte stellen voor vrijheid te zijn, maar hun vorm van vrijheid is de onze en de mijne niet. Het is niet alleen de wijze waarop de bestaanszekerheid van gezinnen, studenten en ouderen door bezuinigingsmaatregelen te grabbel wordt gegooid dat voor mij lijnrecht tegenover vrijheid staat. Het is ook de ronduit racistische en intolerante wijze waarop deze zogeheten vrijheidslievende figuren de vrijheid van velen anderen inperken.

En daarom een demonstratieve optocht die op 20 september om 14.00 uur start op het Jaarbeursplein. We zullen deze dag de straat opeisen ten behoeve van onze vrijheid en als statement tegen racisme en intolerantie.

Zowel in de politiek als op straat zie je racisme en intolerantie toenemen. Dat is geen vrijheid. Er is van alles mis in onze samenleving, maar het is niet terecht om een bepaalde bevolkingsgroep of religie daar de schuld van te geven.

Daarnaast willen de demonstranten hun stem laten horen tegen het in hun ogen vrijheidsbeperkende beleid van de overheid. De energiepolitiek die alles behalve duurzaam is, de enorme huurverhogingen, het leenstelsel waar studenten mee worden opgezadeld, de migratiepolitiek; slechts een handjevol voorbeelden die illustreren dat partijen die pretenderen vrijheid hoog in het vaandel te hebben staan terwijl uit de praktijk blijkt dat dit helemaal niet zo is. 

Met de naam “Partijtje voor de Vrijheid” verwijzen de demonstranten ondubbelzinnig naar de partij van Geert Wilders. Wilders roept mensen op om die dag de straat op te gaan in Den Haag en zich aan te sluiten bij de demonstratie van de rechts-extremistische Pro Patria.

Het Comité tegen Racisme zal die dag een tegengeluid laten horen tegen de racistische boodschap van Wilders en zijn extreemrechtse vrienden door middel van een demonstratie in Den Haag. Een demonstratie die wij ten volste ondersteunen.

Hoewel iedereen die dag van harte is uitgenodigd in Utrecht, kunnen zij er natuurlijk ook voor kiezen om eerst de demonstratie in Den Haag te bezoeken en zich later bij de demonstratie in Utrecht aan te sluiten.

Er worden op zaterdag 20 september minstens duizend demonstranten in Utrecht verwacht. Maar dat weten we natuurlijk nooit precies. We hopen in ieder geval op een massaal protest!

Judith Malotaux

(medewerkster demonstratie Partijtje voor de Vrijheid)