In het rapport '(Z)onderdak in Utrecht' stelt de Socialistische Partij een aantal ontoelaatbare zaken aan de kaak met betrekking tot het toelatingsbeleid voor daklozen.

Zo hanteert de gemeente Utrecht beleidsregels om regiobinding gestalte te geven, waarbij niet de sociale binding als uitgangspunt wordt genomen, maar de inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie.

Deze Utrechtse regels zijn daarmee een stuk strenger dan de handleiding van het VNG hierin voorschrijft. Hierdoor wordt regiobinding een middel om daklozen buiten de deur te houden, in plaats van een middel om de opvang landelijk beter toegankelijk te maken.

Daarnaast is de handelswijze aan de loketten voor bijzondere doelgroepen niet altijd correct. Daklozen worden niet altijd in staat gesteld een aanvraag in te dienen voor een daklozenuitkering.

Het komt voor dat daklozen die niet uit de regio komen, direct worden weggestuurd. De gemeente Utrecht lijkt slechts te vragen waar iemand vandaan komt om binding vast te stellen, in plaats van dat zij hiervoor de bindingscommissie inschakelen. Daarbij wordt er geen officieel besluit genomen, waardoor geen bezwaar of beroep mogelijk is. De rechtbank heeft de gemeente Utrecht hier onlangs ook voor op de vingers getikt.

Het beleid in Utrecht dient te worden aangepast en dat vragen we dan ook met het rapport in de hand.

Hilde Koelmans 

SP-medewerker