Kerken in Utrecht sluiten hun deuren en de vraag is hoe de katholieke kerk toch verbindingen kan blijven leggen met de katholieke gemeenschap. Pastoor Ton Huitink start daarom in Utrecht een stadssynode. Hieronder legt hij uit hoe en waarom.

De katholieke kerk is geworteld in de traditie. En wil vanuit die basis met een open blik midden in de samenleving staan. Het is daarom het plan een stadssynode uit te roepen in Utrecht. Waarom? Om ons te bezinnen op de toekomst van de katholieke aanwezigheid in de stad. We willen dichtbij de mensen in de stad staan en we willen vernieuwend en ondernemend werken.

Daarom heb ik de stadssynode gestart om nieuwe inspiratie op te doen. Naast krimp is het tijd een nieuw elan te ontwikkelen. We lanceren dit weekeinde de website ‘Stadssynode030’ en de gelijknamige facebookpagina om iedereen in de stad, katholieken en niet-katholieken, uit te nodigen met frisse ideeën en suggesties te komen.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van katholiek Nederland dat er een synode plaatsvindt waarbij iedereen (katholiek en niet-katholiek) mee kan praten over de toekomst van de katholieke kerk. Deze primeur komt de stad Utrecht toe. Via de website en facebookpagina wil de kerk vragen om mee te denken over de toekomst van de rooms-katholieke kerk in Utrecht.

In bisdommen van andere landen van Europa worden met regelmaat synodes belegd om na te denken over de toekomst van de kerk. In Nederland kenden wij dat, tot nu toe, niet. Met deze unieke synode komt daar verandering in.

Er gebeurt veel de komende tijd. Een aantal katholieke kerken sluit de deuren. Er komt een einde aan de vanzelfsprekendheid dat iedere wijk en buurt een eigen katholieke kerk heeft. De stadssynode bestaat ook uit vaste leden. Zij zijn in gesprek met andere geloofsgemeenschappen en maatschappelijke organisaties. De leden onderzoeken hoe de verschillende partijen het beste kunnen samenwerken in de stad Utrecht.

Alle bijdragen die via de site en facebook binnen komen ga ik verzamelen en verwerken. De resultaten zijn te volgen op de site. Eind december maak ik de eindresultaten van deze synode dan bekend.

Pastoor Ton Huitink (parochies St. Ludgerus, St. Martinus en St. Salvator)