Door Ton van den Berg - Met het prachtigste weer in de wereld als toetje kon deBeschaving 2015 niet stuk. Het werd zaterdag een feest waar festivaldirecteur André Baars trots op is, apetrots zelfs. In de prachtige omgeving van de Botanische Tuinen in De Uithof lijkt het festival niet meer weg te denken.

Utrecht, maar ook nationaal en internationaal, waardeert deBeschaving met een massale opkomst van meer dan 6000 bezoekers. Baars vindt dat geweldig en is er blij mee want de inkomsten zijn hard nodig om deBeschaving overeind te houden. Een WK-wedstrijd voetbal gooide vorig jaar de boel financieel nog wat in duigen, en een paar jaar eerder was regen de oorzaak van veel minder horeca-inkomsten waardoor de organisatie flink in de rode cijfers kwam te zitten.

Andre Baars proost op deBeschaving. Foto: Ton van den Berg

Die problemen werden overwonnen, niet in het minst omdat de locatie niet alleen mooi is, maar daardoor de steun ook krijgt van Science Park, Universiteit Utrecht en de gemeente Utrecht. De combinatie van een popfestival met het bedrijven van populaire wetenschap en daaromheen nog de nodige entre acts blijkt een format dat heel goed bij Utrecht past.

De locatie kon dit jaar ook nog eens driedubbel gebruikt worden want vorige week vond in de grote circustent nog het 40-Up-Festival plaats en afgelopen vrijdag liepen 4000 medewerkers van het UMC op het terrein rond voor een groot personeelsfeest. Zo ben je goed bezig Baars, de kosten drukken en het festival nog mooier maken.

Bij zoveel zonneschijn en trots stijgt ook het ambitiegevoel, daar is deBeschaving groot mee geworden, en komt de oude wens om er een tweedaags festival van te maken weer voorzichtig naar boven. Een festival ook waar ook aandacht is voor kleine kinderen.

Het is misschien te Utrechts om te zeggen dat Baars die wens moet laten varen, het eendaagse festival is top, waarom spreiden over twee dagen? Dat maakt de kaartjes alleen maar duurder en de 37,50 euro die nu betaalt moet worden is voor velen best een pittige prijs (en met iets consumeren op het terrein lopen de kosten nog aardig op, de muntjes waren dit jaar opgeschroefd naar 2,75 euro per stuk).

Zoals gezegd, misschien is het te Utrechts om ambitie te temperen. Er zit groei in deBeschaving en de organisatie voelt dat en die kriebel moet gekrabt worden. Er is zelfs al een artistiek-directeur bij gekomen, dus is het nog tegen te houden om groter te worden? Het is alweer jaren geleden dat deBeschaving nog een vrij lokaal festival in Leidsche Rijn was. Keihard werken heeft het gebracht tot wat het nu is, klaar om door te stoten. Nationaal kan het nog bekender worden en mensen aantrekken, alle populaire radiozenders spraken de afgelopen dagen over deBeschaving en dat maakt Baars trots en geven hem het gevoel dat het kan lukken.

Maar als Utrechters zeggen wij altijd: we zijn een dorp met stadse trekken. Dat maakt deBeschaving met zijn huidige omvang ook zo leuk. Als het nog groter wordt kun je net zo goed naar Lowlands gaan. Kom op Baars, deBeschaving maken we samen, zeg je zelf, het is een grote familie, de bezoekers (jong en oud), medewerkers en organisatie, je spreekt over 'ons festival'. Laten we dat lekker zo houden.

Typhoon. Foto: Ton van den Berg

 Fans van Typhoon. Foto: Ton van den Berg

Ondanks alle heisa kun je op deBeschaving ook rustig een boek lezen. Foto: Ton van den Berg

Het Cafe Theater Festival liet zich zien in de tent van Lebowski. Foto: Ton van den Berg

Handen. Foto: Ton van den Berg

Poppentheater. Foto: Ton van den Berg

Even rusten met je voeten in een teiltje met water. Foto: Ton van den Berg

Enkele 'elanden' leggen zich ter ruste. Foto: Ton van den Berg

Nog meer foto's op facebookpagina: klikhier