Louis Engelman - ‘Hij heeft geen verstand van belastingen.’ Met dit argument probeert advocate Petra van Kampen donderdag 29 oktober de Amsterdamse rechtbank ervan te overtuigen dat Hubert Möllenkamp niet met opzet twee miljoen euro aan ‘leningen’ voor de belastingen heeft verzwegen. Toen ik het las, schoot ik in de lach. ‘Ach gossie!’

In het verslag van de zitting in de Volkskrant wordt vermeld hoe Van Kampen een 112 pagina’s lang pleidooi houdt om de ‘Masaratiman’ op alle punten vrij te pleiten. De voormalig directeur van de Amsterdamse woningbouwcorporatie Rochdale zou absoluut niet zijn omgekocht of steekpenningen hebben aangenomen.

Van Kampen haalt alles uit de kast om Möllenkamp voor een straf te behoeden. Als advocaat is dat, vind ik, haar goed recht. Als verdediger behoor je voor je cliënt te vechten. Hoe onwaarschijnlijk je argumenten soms ook zijn.

Maar het begint wel een beetje te wringen als ik voorts lees dat Petra van Kampen naast haar advocatenpraktijk hoogleraar strafrecht is aan de Universiteit Utrecht. Dan vraag ik me af wat de professor zou vinden van de verdediging van advocaat Van Kampen.


Zou ze studenten een voldoende geven wanneer die in een pleidooi ter ontlasting van hun belastingontduikende cliënt zouden aangeven: ‘Hij heeft geen verstand van belastingen’? Ik kan het me niet voorstellen.