SP-raadslid Michel Eggermont was zaterdag een van de sprekers bij de bijeenkomst Utrecht Bekent Kleur in het Hogelandsepark. Hieronder zijn toespraak.

Huis en haard verlaten. Omdat de situatie onleefbaar is geworden. Alleen of met je gezin. Je hoopt een veilige plek te vinden. Een gewone menselijke behoefte. En dan ben je vluchteling.

Nederland, een rijk land maar toch: onvoldoende betaalbare woningen, een flinke werkloosheid. Problemen die lang bestaan, niet opgelost worden en verergerd zijn sinds de financiële crisis van 2008. Verergerd door de politieke keuzes die gemaakt worden.

Als vluchteling zoek je veiligheid en velen vinden gelukkig ook veiligheid. Want ondanks alle rumoer: we vangen de mensen op. Daarom zijn we vandaag hier. Ondanks alle zaken waar je kritiek op kunt hebben. Nederland zegt, Utrecht zegt: Vluchtelingen welkom, Utrecht bekent kleur.

Het is fijn hoeveel Utrechters zich vrijwillig inzetten om mensen welkom te heten. Het is goed dat het gemeentebestuur zich inzet voor de opvang van vluchtelingen.

Hierbij hoeven we ons niet op de borst te kloppen. De gemeente Utrecht vangt dat deel van de vluchtelingen op wat van ons verwacht kan worden gezien ons inwoneraantal. Voor kleine gemeenschappen heeft de vestiging van opvang vaak grote impact. Een grotere inzet van de grote steden is dan logischer.

Er is ook protest tegen de opvang van vluchtelingen. In de argumenten die je hoort klinkt de frustratie door van jarenlange afbraak van de zorg, van het tekort aan woningen met een redelijke huur.

Het zijn terechte frustraties. Politici die deze argumenten gebruiken zijn hypocriet. Ze zijn mede verantwoordelijk voor de afbraak.

Voor ons moet het het signaal zijn om met dubbele energie te knokken tegen deze afbraak. Te knokken voor voldoende betaalbare woningen voor iedereen, te knokken voor goede zorg.

Ook is er angst voor onveiligheid. Het wordt veiliger door vluchtelingen de mogelijkheden te geven om zich thuis te voelen, door zinvol bezig te kunnen zijn, door de taal te leren. Daarnaast is het belangrijk om goede geestelijke zorg te bieden. Door kinderen en volwassenen die trauma’s hebben opgelopen te behandelen.

Tot slot: het gaat ook om een strijd om ideeën. Wat Pegida en de PVV doen is dat ze de Islam, gelijk stellen aan de politieke stroming Islamisme. Die zaken zijn niet gelijk. Je hebt moslims die socialist zijn, moslims die liberaal zijn, en moslims die islamist zijn.

Islamisme is een extreem-rechtse politieke stroming die politiek bestreden dient te worden. Niet door het te verzwijgen. Niet door moslims en vluchtelingen over een kam te scheren, tot zondebok te maken. Maar door een alternatief te bieden dat uitgaat van menselijke waardigheid en solidariteit!

Samen moeten we knokken voor een samenleving waarin iedereen zicht welkom voelt. 

Michel Eggermont (SP)