Door Ton van den Berg - Kunst en cultuur en daarover praten. Dat doen ze nu bij BijWie, de samentrekking van cabaretier en AD-columnist Vincent BIJlo en Radio1-journalist en onregelmatig Nieuws030-columnist Jeroen WIElaert, twee Utrechtse kunststukken, waarvan Bij inmiddels al decennialang in Bunnik woont.

BijWie aan het werk. Foto: Ton van den Berg

Kunst en Cultuur met een hoofdletter, daar gaat het over en daar kwamen zondagmiddag 30 belangstellenden op af, de organisatie houdt het op 40, maar als je de rest van het publiek meetelt dat in het Gegeven Paard van TivoliVredenburg een hapje en een drankje deed en totaal niet naar het gebodene luisterde had net zo goed het aantal van 70 bezoekers genoteerd kunnen worden.

Kunst en Cultuur om over te praten. Het bleek hard nodig want na afloop van de talkshow waren er enkele bezoekers die beweerden onder de indruk te zijn van wat er in Utrecht op dat (internationale) gebied gebeurt want die wisten niet dat er in het voormalige Huis van Bewaring een (internationale) kunstexpositie is met de naam Hacking Habitat en dat er komende week een (internationaal) literair festival, International Literature Festival Utrecht (ILFU), is in het voormalige Hoofdpostkantoor.

Hoe is dat mogelijk, vraag je je dan af. Leven die kunstliefhebbers die wel naar een talkshow komen onder een steen? Of ligt het aan de media van ons prachtige Utrecht. Media die Kunst en Cultuur meestal afdoen met het in sommige gevallen nog net niet alleen maar overschrijven van persberichten, of alleen dat maar doen. Internetkrant DUIC werd in dat nagesprek door iemand genoemd als medium dat nog het beste was als het ging om berichtgeving over de Utrechtse Kunst en Cultuur. Als dat zo is, ik kan het niet bevestigen, zijn we wel heel erg afgezakt.

Maar feit is dat ook RTV-Utrecht doodsbenauwd is al te veel aan Kunst en Cultuur te doen, bang dat het praten erover te intellectueel aandoet en de grijze meerderheid van kijkers en luisteraars doet afstompen en helemaal laat overstappen naar BingoFm. De talkshow wordt volgens Bij en Wie deze week wel via RTV-Utrecht als stream aangeboden, hoe je dat dan moet ontvangen (internetradio?) werd niet duidelijk en of het zo leuk is om dat hele uur zonder beeld te bekijken is zeer de vraag. Troost is dat een van de presentatoren blind is en we ons dan allemaal een voorstelling kunnen maken van hoe Bij het beleeft heeft.

Maar zoals gezegd Kunst en Cultuur komen er karig vanaf in de media en Kunst en Cultuur is vooral een beleving van een subcultuur. Er zou best wat meer en bredere waardering voor mogen zijn. En dan is een talkshow over Kunst en Cultuur, met de liefhebbers Bijlo en Wielaert misschien wel een gat in de markt.

Het duo BijWie krijgt van TivoliVredenburg de kans nog tot en met 5 juni enkele praatsessies te houden op het Rabobankpodium van het muziekpaleis. Of het een succes wordt ligt bij deze mannen en de keuzes die ze maken voor de gasten die ze uitnodigen. Die was zondag nog behoudend met een wethouder die nog maar kort in dienst is en dus nog maar weinig meningen durft te ventileren en twee gasten die reclame maakten voor Hacking Habitat en het ILFU en weinig tot geen kritische vragen kregen. Kom op mannen, iets meer dan alleen maar vragen hoe het toch mogelijk is dat die organisatoren zoveel internationale kunstenaars naar Utrecht weten te halen, want met een zak (subsidie-)geld kan ik dat ook.

Ine Gevers met de brochure over haar kunstexpositie. Foto: Ton van den Berg

Ook werd er nog gepraat over 'de klagers' in Utrecht die culturele activiteiten in de weg zitten omdat ze bang zijn voor woonoverlast zoals de omwonenden van Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn, dat de gemeente wel heel erg z'n kop naar die 'klagers' laat hangen. De wethouder ging er niet echt op in en de directeur van theater De Kikker die ook Hoge Woerd uitbaat maakte ook niet echt aanstalten daar eens flink z'n mond over open te doen. Het leek er meer op dat Bij en Wie er een probleem mee hadden.

Wat werden we wel wijzer van deze eerste talkshow? Dat de wethouder, de heer Diepeveen (GroenLinks), niet meer hoeft te pendelen tussen Amsterdam en Utrecht want sinds kort heeft hij een woning aan de Adelaarstraat. En hij onthulde dat de Amsterdammers, toen ze hoorden dat hij wethouder in Utrecht werd, hem vertelden over al het moois van ons Utrecht. Want, zo meldde hij, in Amsterdam wordt met veel minder dedain over onze stad gesproken dan andersom. Niet zo heel vreemd overigens want nogal wat Amsterdammers kunnen van de Kunst en Cultuur in Utrecht eten. Vraag het maar eens na bij de Culturele Zondagen. Dat wij dan niet zo aardig zijn voor wat in Amsterdam plaatsvindt, dat zal dan wel met ons Calimerogevoel te maken hebben.

Bijlo en Diepeveen. Foto: Ton van den Berg

Maar Bij en Wie, die ondanks deze eerste samenwerking het als duo goed deden, kunnen daar wat aan veranderen, met bijzondere gasten die echt wat te vertellen hebben. Nodig die jongens van Blue Grass Boogiemen bijvoorbeeld uit. Die vierden vorig week in Amsterdam hun 25-jarig jubileum met de presentatie van een nieuw album in Paradiso. Was daar nou geen groot podium voor in TivoliVredenburg? Blijkbaar moet je om gewaardeerd te worden en te scoren toch nog steeds in Amsterdam zijn. Een tijdje terug mochten de leden van deze originele Utrechtse muziekgroep wel tijdens een receptie in ons muziekpaleis ergens op de achtergrond wat geluid maken, geen hond die er aandacht aan besteedde. Ja, als we er zo mee omgaan wordt het nooit wat met de parels van onze eigen Kunst en Cultuur. Kom op BijWie, zeg er wat van!

De agenda van BijWie in TivoliVredenburg, klikhier.

De Rabo Open Stage in TivoliVredenburg als plek voor talkshow BijWie, niet op de foto links zit nog meer publiek. Foto: Ton van den Berg