De enorme zuil die sinds 1980 de ingang van de Jaarbeurs aan de Croeselaan sierde is verplaatst naar de Overste den Oudenlaan in Utrecht. Dinsdag werd het 28 meter hoge gevaarte daar rechtop gezet door het bedrijf Mammoet.

De roestvrijstalen zuil is gemaakt door beeldhouwer André Volten (1925-2002) en is één van de vier monumentale onderdelen van de installatie die Volten voor de Jaarbeurs maakte.

Volten was volgens kenners de belangrijkste abstracte beeldhouwer van de tweede helft van de 20e eeuw in Nederland. Het project voor de Jaarbeurs was het grootste dat hij maakte en geldt als een hoogtepunt in zijn oeuvre.

Naast de zuil omvat Volten’s ontwerp twee in elkaar grijpende cirkels van basaltlava, zes grote cirkelelementen uitgevoerd in brons en de 50 meter lange luifel die toegang tot het Jaarbeursterrein verschaft.

Afgelopen maanden zijn drie delen van installatie ontmanteld in verband met de herinrichting van het gehele Jaarbeursterrein. Alleen de luifel staat nog, deze verhuist volgend jaar. De bronzen elementen worden op dit moment gerestaureerd.

De herinrichting hangt nauw samen met de vernieuwing van het Utrechtse Stationsgebied. De Jaarbeurs ondergaat daarbij een spectaculaire transformatie, evenals de openbare ruimte in dit hele gebied. Zo wordt achterkant van de Jaarbeurs straks de voorkant voor de bezoeker per auto.

Een boulevard, in één rechte lijn over het Merwedekanaal naar het stadskantoor en station, zal het parkeergebied verbinden met het centrum van de stad. De luifel en de basaltlava cirkelvormen zullen samen met de zuil in een nieuwe samenhang de toekomstige entree tot het Jaarbeursterrein markeren aan de Overste den Oudenlaan.

De plaatsing van André Volten’s zuil is het startschot van deze ontwikkeling. Kunstenaar Paul Goede, de erfgenaam van Sophie en André Volten, maakte het ontwerp.

Door een samenwerking tussen Jaarbeurs, Paul Goede, de afdelingen culturele zaken en stedenbouw van de gemeente Utrecht, Projectorganisatie Stationsgebied en assistenten en partners van atelier Ruud Kuijer kon de herplaatsing binnen een jaar tijd gerealiseerd worden.

Kuijer is als Utrechts abstract beeldhouwer zeer vertrouwd met het werk en gedachtengoed van Volten. Hij trad op als bemiddelaar. “Rob van der Heijden, directeur Complexvernieuwing & Beheer van de Jaarbeurs en zijn team hebben een voorbeeldige rol gespeeld in dit proces”, aldus de kunstenaar, “Ze hebben met groot respect voor de kunst en dit unieke kunstwerk gehandeld, geen moeite was te veel. Werkelijk fantastisch”.

De bronzen elementen worden na de restauratie tijdelijk uitgeleend aan Stichting Art Zuid. Zij toont het kunstwerk, in samenwerking met stadsdeel West, voor enkele jaren op het Surinameplein in Amsterdam. Ze keren terug naar het Jaarbeursterrein in Utrecht zodra de boulevard een feit is.