Wereldkampioen wielrennen Marianne Vos leidde woensdag hoogstpersoonlijk veertig wielrensters onder de Domtoren door. De groep rijdt in vier dagen naar Parijs waar zondag een speciale vrouwenkoers plaatsvindt op de Champs de Elyses.

De veertig wielrensters komen uit 13 landen, van Brazilie tot en met Nieuw Zeeland en Korea. Ook enkele Nederlandse vrouwen nemen aan de 'roadtrip' deel. Het gaat om amateurwielrensters die Marianne Vos steunen in haar strijd om het (professionele en amateur-) vrouwenwielrennen meer voor het voetlicht te krijgen.

De vrouwenkoers, La Course, zondag in Parijs is er wel een met professionele vrouwenploegen en ontstond op voordracht van Vos die graag ook een Tour de France voor vrouwen weer zou willen terugzien.

"We hadden onlangs de roadtrip Barcarola voor vrouwen en daar hebben we veel gepraat over het idee van La Course in Parijs", vertelt Vos. "Toen hebben we bedacht dat een roadtrip naar Parijs ook wel mooi zou zijn en dat hebben we via de sociale media bekendgemaakt. Meteen daarna kwamen er tientallen reacties uit de hele wereld en zo kwamen we op veertig deelnemers van dertien nationaliteiten."

Dat het vertrek in Utrecht plaatsvond was voor Vos vanzelfsprekend. "Utrecht heeft volgend jaar het grand depart en daarom beginnen we hier met een rondje onder de Domtoren door." Volgend jaar rijden de mannen van de Tour de France ook onder de toren door.

Vooraf aan de 'Roadtrip to Paris' vroeg Marianne Vos om een minuut stilte in verband met de dag van Nationale Rouw. Een 'reclamekaravaan' - waarbij ook de auto's van Le Tour Utrecht met de grote Nijntjes zouden aansluiten - werd vanwege de rouwdag geschrapt.

De deelnemers aan de Roadtrip to Paris. Foto: Ton van den Berg