Jeroen Wielaert - Na de Tour en de Vuelta moet Utrecht gaan voor de Elfstedentocht van 2020. Dat is een van de resultaten van de Klimaatconferentie in Parijs. Direct na de bekendmaking van het slotakkoord van de 200 wereldlanden heeft de Utrechtse student Bart Peter Umans een multimediale schets gemaakt op een servetje.

Enthousiast legt Umans uit: ‘Er liggen kansen voor Utrecht. We krijgen weer koude winters door dit akkoord. Daar moet de stad op inspelen. Leeuwarden is al Europese Culturele Hoofdstad in 2018. Dat zet de stad en Friesland al genoeg op de kaart. Tijd voor een doorbraak: de Elfstedentocht buiten Friesland. Het zal een nieuw bewijs zijn van de organisatiekracht van Utrecht. De stad kan alles. Een jaar na de Vuelta vormt de Elfstedentocht een geweldig kwartet. Bij de Tour was het tropisch. We gaan nu voor stevige kou – echt Hollandsch weer, met veel koek en zopie.

Met onze stichting ‘Utrecht boppe’ denken we ook aan een grootse culturele Elfstedentocht: Utrecht-Antwerpen-Lille-Cambridge-San Sebastian-Florence-Dubrovnik-Praag-Warschau-Berlijn-Utrecht. We hebben alle rayonhoofden al benaderd. Ze zijn heel enthousiast. Nergens kistwerken. Alleen onder de Dom wordt het klunen. We hebben nog wel wat gele tapijten van de Tour liggen. Om het op zijn Utrechts te zeggen: t goat oan!’