De herstelwerkzaamheden van de kademuren aan de Oudegracht worden deze week hervat. Maandenlang lag het werk stil omdat aannnemers te kampen hadden met problemen.

De werf aan de Oudegracht is een van de visitekaartjes van de stad, maar al lange tijd wordt die tussen de Brandstraat en Lange Rozendaal ontsierd door damwanden. En ogenschijnlijk wordt er helemaal niets gedaan. Alleen een paar duikers waren eerder deze week bezig de situatie te onderzoeken.

Probleem is dat bij het nodige herstel van de kademuren het de aannemersbedrijven niet lukte de ruimte tussen de damwanden en de kade droog te krijgen. In de Binnenstadskrant schrijft verslaggever Ben Nijssen dat er water onder en langs de zogeheten rioolkoffer loopt. Die rioolkoffer ligt naast de rioolbuizen op een betonnen bak op de bodem van de gracht.

Eerder dit jaar stapte een aannemer die het herstel van de kademuren zou gaan doen al op omdat het probleem niet op te lossen leek. Een opvolger werd gevonden in het bedrijf de Beens Groep uit Genemuiden, maar ook die heeft vergeefs een poging gedaan de ruimte tussen kade en damwanden droog te krijgen.

Volgens Stadswerken is er nu een oplossing gevonden door het riool tijdelijk op twee plekken te doorbreken en te vervangen door een tijdelijk riool dat via de werf gaat lopen. Deze werkzaamheden starten nog deze week.Een duiker aan het werk in de Oudegracht. Foto: Michael Kooren

Het werk aan de kademuren is onderdeel van het wegwerken van achterstallig onderhoud aan de kade- en sluismuren van de Oudegracht en de Nieuwegracht. Daar is een paar jaar geleden 35,6 miljoen euro voor vrijgemaakt bij de gemeente. Daar gaat men inmiddels al 2 miljoen euro over heen. Dat heeft te maken met het feit dat de walmuren op veel plekken versterkt moeten worden omdat de bodem van de gracht dieper is komen te liggen, aldus een woordvoerder van Stadswerken.

Inmiddels wordt ook onderhoud verricht aan de kademuur bij de Tolsteegbrug. Dit staat los van het werk in de grachten.