Utrecht heeft er 28 doorgeleerde vuilnismannen bij. Deze jongens, er zaten geen vrouwen tussen, zijn de keiharde werkers die bijna dagelijks het vuil ophalen. Eén jaar lang gingen ze één dag in de week naar school en haalden zo een MBO1-basisdiploma.

Om te prijzen dat de mannen goed hun best hadden gedaan werden diploma's woensdagavond uitgereikt door Kees Geldof, wethouder Openbare Ruimte. Dat gebeurde in het stadhuis waar ook een groepsfoto werd gemaakt.

Dat vuilnismannen aan de studie gaan wordt door de gemeente aangemoedigd want een baantje als ambtenaar is al lang geen baan meer voor het leven. Ook bij de gemeente hebben ze liever goed geschoolde medewerkers die als ze eventueel overbodig worden zo meer kans maken op een andere baan binnen of buiten de gemeente.

De gemeente zelf legt dat natuurlijk veel mooier uit want die stelt: 'Het opleidingstraject past goed binnen de doelstelling van de gemeente Utrecht om een wendbare organisatie te zijn waarin persoonlijke ontwikkeling en mobiliteit van medewerkers centraal staan.'

Het opleidingstraject kreeg de titel Grijp je Kans en ging vorig jaar bij Stadswerken van start. De deelnemers zijn in hun dagelijkse werk chauffeurs en opladers.