Aangepast actueel bericht:

Dinsdagavond is nog steeds onduidelijk of het festival deBeschaving zaterdag tot na 23.00 uur door mag gaan. Ondertussen heeft de organisatie wel beeldschermen en een satelietverbinding geregeld. Ook zijn de optredens aangepast zodat iedereen op het terrein vanaf 22.00 uur de wedstijd Nederland tegen Costa Rica kan volgend.

Bericht van maandagavond:

De organisatie van het festival deBeschaving weet nog steeds niet of het zaterdag een beeldscherm mag neerzetten om de wedstrijd Nederland - Costa Rica te laten zien. "We wachten op antwoord."

Het festival (met popmuziek, poezie en literatuur, wetenschap en kunst) vindt plaats in de Botanische Tuinen in De Uithof en heeft een vergunning tot 23.00 uur. De vraag is of de gemeente die wil verlengen want de voetbalwedstrijd duurt tot minimaal middernacht en bij verlenging kan het wel 01.00 uur worden.

Directeur Andre Baars is witheet over het feit dat de organisatie nog steeds geen toestemming heeft gekregen om de wedstrijd te vertonen. Er wordt al langere tijd over onderhandeld, maar nu het zeker is dat de wedstrijd er ook komt wil hij graag antwoord, en het liefst een positieve want het festival kan volgens hem bezoekers verliezen als het geen voetbal kan laten zien.

Volgens deBeschaving-woordvoerder Bow Evers is deBeschaving 'een vriendelijk festival dat zijn bezoekers wil laten zien wat ze graag willen en dat is de voetbalwedstrijd'.

Nadat zondagavond duidelijk werd dat Nederland op het WK zaterdag een vervolgwedstrijd, werd voor de organisatie duidelijk dat het avondprogramma moet worden aangepast. De vraag hoe, kan pas worden beantwoord als duidelijk is of het voetbal ook vertoond mag worden.

Volgens Evers is het geen probleem een beeldscherm neer te zetten en twee uur langer door te gaan. Aan alle veiligheidseisen wordt voldaan met de aanwezige faciliteiten. "Het zou onlogisch zijn als we de wedstijd niet zouden uitzenden", zegt Evers.

Het CDA heeft inmiddels bij het college van b en w aangeklopt om haast te maken met een beslissing rond de vergunning.