Terugkijken op het afschieten van de Bieb++ levert een beeld op van trieste bibliotheekwerknemers, bozige raadsleden en een verbaasde wethouder ('Er lag al een beslissing dat het door zou gaan". In een videofilm evalueert de gemeente hoe de besluitvorming verliep en die is nu te zien op YouTube.

Vorig jaar januari werd in de gemeenteraad met 22 voor en 23 tegen de Bieb++, na een jarenlange voorbereiding en een kostenpost van 12 milljoen euro, afgeblazen. Dat was voor nogal wat ambtenaren en de wethouder een fikse tegenvaller. Onder hen was de verbijstering alom en het hakte erin. De materie ligt nog steeds gevoelig, zo gevoelig dat de gemeente er een videofilm over liet maken waarin alle hoofdpersonen nog eens aan het woord komen. 

De (titelloze) film is nu via de websitekrant De Stad Utrecht openbaar gemaakt. Onlangs was het resultaat, in gemeenteopdracht gemaakt door onder andere journaliste Nicoline Baartman, al in de gemeenteraad te zien.

De toon van de film is nog steeds die van verbijstering wat extra benadrukt wordt door de donkere muziek die onder de documentaire te horen is. Daarmee lijkt de conclusie van de video-evaluatie dat het betreurenswaardig is dat de Bieb++ er niet gekomen is. Hoe degenen daarover denken die het project wegstemden wordt in de film niet duidelijk.