Een klein feestje werd woensdag (12 oktober) gevierd in het Utrechtse nijntjemuseum aan de Agnietenstraat. Het hoogste punt van de bouw was bereikt en nu de staalbouw staat en het dak is geplaatst, kan er worden begonnen met afwerkingen in het interieur.

Om dit moment te vieren, vond er in het bijzijn van de wethouder van Cultuur Eva Oosters en diverse bouwers en medewerkers van het museum een ontbijt plaats in het museumcafé. 

Wethouder Eva Oosters (Student & Starter) proost op de ver- en nieuwbouw.

Uitbreiding nijntjemuseum

De bezoekersaantallen van het nijntjemuseum bleven onverminderd hoger dan waarmee tijdens de bouw in 2016 rekening werd gehouden. Om die reden is er in 2018 dan ook besloten tot uitbreiding van deze belangrijke culturele plek in Utrecht met nieuwbouw aan de achterzijde van de Agnietenstraat. In het nieuwe museum is plek voor bijna 200.000 bezoekers per jaar (was totnutoe 160.000).

‘Als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de covidpandemie en krapte op de arbeidsmarkt was de verbouwing een spannend traject’, vertelde Marco Grob, zakelijk directeur van het Centraal Museum. ‘We zijn opgelucht en blij dat we dit punt hebben bereikt en kijken enorm uit naar de opening volgend jaar.’

De uitbreiding van het nijntjemuseum in de voormalige tuin achter het museum.

De uitbreiding maakt het mogelijk om een eigen museumcafé en een theaterbeleving toe te voegen aan het museum, en met twee themaruimtes uit te breiden. Ook wordt het vernieuwde museum inclusiever gemaakt: zo zal het geheel rolstoelvriendelijk zijn en komen er stiltecabines en spellen in reliëf.

Bestaande ruimtes in het museum zijn allemaal gestript.

Wat het museumcafé betreft is er sprake van een primeur want het zal het eerste nijntje-restaurant van Nederland worden. In Japan, waar nijntje miffy wordt genoemd, zijn er al diverse van restaurants met verwijzing naar het Utrechtse konijn. Commercieel-manager Merel Vens beloofde dat naast verantwoorde hapjes de nijntje-pannenkoek gewoon op het menu zal staan.

Merel Vens (commercieel manager Centraal Museum) in het toekomstige nijntjerestaurant.

Het vernieuwde nijntjemuseum zal naar verwachting in de zomer van 2023 openen.

Zie hieronder reactie van Yolanda van den Berg die curator is van het nijntjemuseum.