Op 1 januari 2020 moet elders in de stad Utrecht een nieuwe tippelzone van start gaan. Die vervangt dan de huidige aan de Europalaan. Het college van b en w is nu op zoek naar drie tot vijf locaties in Utrecht die na de zomer aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Die mag kiezen welke het wordt.

Gezocht dus, een tippelzone. Eentje die eigenlijk net zo goed kan worden/zijn als die aan de Europalaan nu is. Dertig jaar geleden waren daar bij de start nog de nodige protesten tegen zoals van de bewoners uit het nabijgelegen Transwijk, maar iedereen is het er over eens dat de huidige tippelzone prima functioneert. De locatie voelt veilig aan en de voorzieningen zijn er goed, zoals de afwerkplek aan de Kanaalweg.

"We willen het oppakken en ergens anders laten landen", zei wethouder Everhardt (D66) maandagavond tegen de pers. De journalisten hadden meer verwacht, dat de wethouder al een locatie zou noemen, maar zover is het nog niet. "Het zoeken start nu", zei hij.

De reden dat de Europalaan als tippelzone verdwijnt is dat in die omgeving een heel nieuwe wijk gebouwd gaat worden met 10.000 woningen. Dat gaat niet samen met prostitutie, dat vinden ook de vrouwen die op de Europalaan werken. Gusta van der Zwaart van De Tussenvoorziening, dat op de zone een Huiskamer Aanloop Project, beheert, zegt dat de vrouwen blij zijn dat er gezocht wordt naar een nieuwe locatie. De angst was dat de Europalaan gesloten zou worden en de vrouwen de illegaliteit in zouden moeten.

Op dit moment hebben 64 vrouwen een vergunning om te werken op de Europalaan, per avond zijn er gemiddeld 20 aanwezig. Dat aantal is vroeger hoger geweest, er is zelfs ruimte voor 150 vergunningen maar daar wordt geen gebruik van gemaakt.

Wethouder Everhardt zegt dat hij na de zomer, een precieze datum wil hij niet noemen, met drie tot vijf locaties komt. Locaties die voldoen aan een reeks voorwaarden, zoals een goede ligging die veilig en goed bereikbaar is. Op voorhand een locatie uitsluiten kan hij niet. Alle wijken en buurten komen in aanmerking. Hij is ervan overtuigd dat er in Utrecht genoeg locaties zijn die geschikt zijn om als nieuwe tippelzone te fungeren.

Over eventuele protesten uit buurten zei de wethouder dat er natuurlijk ook gekeken wordt naar draagvlak onder de bewoners, maar dat hoeft niet per se doorslaggevend te zijn bij het voordragen van een locatie.