De Culturele Zondag over Utrecht in de Tweede Wereldoorlog trok honderden, en misschien wel veel meer, belangstellenden. Overal waren (gratis) uitverkochte voorstellingen met dans, muziek en lezingen.

Dat de oorlog niet vergeten is, en steeds meer belangstelling krijgt, is wel duidelijk. Ondanks de miezer die over Utrecht hield het niemand tegen om zich in de wereld van 1940-1945 te duiken. Overal moesten stoelen worden bijgeschoven en de Maliebaanmonolgen waren in de voorverkoop al helemaal uitgedeeld. Voor wie ze nog wil zien, dat kan vanvond in theater Kikker en morgen op het Bevrijdingsfestival.

Muziekcollectief Knalland speelde op diverse oorlogsplekken speciaal geschreven muziek zoals hier in het Academiegebouw. Foto: Ton van den Berg

Vooral theatergroep Aluin maakte veel indruk met de Maliebaanmonologen, geinspireerd op het boek Aan de Maliebaan van Ad van Liempt speelden zes acteurs de hoofdrolspelers van toen zoals aartsbisschop De Jong en NSB-leider Mussert die hun verhaal vertelden op dezelfde plek als waar ze tussen 1940-1945 werkten.

Op het Domplein presenteerde Gildemeester van de stadsdichters Alexis de Roode een rijmprent onder de titel De Twaalf Doden dat met een hedendaagse kijk (de aanslag op de 12 medewerkers van satirisch blad Hebdo) gebaseerd is op het beroemde gedicht De Achttien Dooden dat Jan Campert schreef in de Tweede Wereldoorlog.

Dichter Alexis de Roode draagt zijn De Twaalf Doden op. Foto: Ton van den Berg

Ook werd daar het verhaal verteld van Flipje Plas toen die als vierjarige moest onderduiken omdat hij een joods kind was. Toch valt hij in de handen van de bezetter maar wordt opnieuw gered en hij zit nu, met vrouw en familie, op de eerste rij te luisteren naar zijn verhaal. De foto van Flipje Plas staat in het boek fotoboek Utrecht 40-45 van Ad van Liempt en is ook te zien in de fotoexpositie die nog enige tijd op het Domplein te bezoeken is.

De acteur Fred Goessens vertelt het verhaal van Flipje Plas (die zit op de voorste rij derde van links). Foto: Ton van den Berg

Acteur Fred Goessens en Flip Plas na afloop de monoloog. Foto: Ton van den Berg

Op het Domplein kwamen ook een aantal jeeps aanrijden met vrienden van de Polar Bears, de legereenheid die in 1945 Utrecht bevrijdde. 

De jeeps met Polar Bears en leden van het Utrechtse 4 mei comite. Foto: Ton van den Berg

De 'bevrijders' van Utrecht. Foto: Ton van den Berg

Ook veel belangstelling was er voor het maken van het Joods Monument dat later dit jaar geplaatst wordt bij het voormalige Maliebaanstation (nu Spoorwegmuseum) waar in de oorlog meer dan duizend Utrechtse joden werden weggevoerd.

In zijn atelier aan de Manenburg werkt kunstenaar Amiran Djanashvil0 aan een nu nog gipsen sjofar die later in brons wordt gegoten en dan een plek krijgt rond een met Jerusalemsteen aangepaste bestrating.

Voorzitter Wim Rietkerk van de stichting Joods Monument Utrecht en de beeldhouwer Amiran Djanashvili. Foto: Ton van den Berg