De stad die langzaam wakker wordt. De wijkagent rijdt het Paardenveld af, bij IKEA is er elke ochtend een druk ontbijt. Een gezin in Leidsche Rijn heeft spitsuur, twee studentes aan de koffie, maar ook het voorbereiden van een gecompliceerde operatie in het UMC.

Fotograaf Desiree Meulemans maakte een jaar lang elke week bij iemand of ergens in Utrecht een beeldverhaal van de start van de dag. Zelfverklaard ochtendmens burgemeester Jan van Zanen nam vrijdag 4 maart het eerste exemplaar van Meulemans boek 'Utrecht in de vroegte' in ontvangst en opende daarmee meteen een expositie van werk uit het boek in de hal van het stadhuis.

In ruim 400 foto's die in het boek staan is de schoonheid van het alledaagse vastgelegd. En dat in echt Utrechtse plaatjes. Wanneer bijvoorbeeld de biologische slager op de Biltstraat de bank op de stoep zet dan herkent een Utrechter het licht dat in het Oosten begint te dagen. Of werkzaamheden in de Nieuwegracht op een druilerige morgen en het early bird bootcamp in het Griftpark, met ochtendzon.

Tegelijk is het een beeldkroniek van 2015, verkeersregelaars tussen stromen fietsers rond het Vredenburg, het plaatsen van afvaleilanden voor de Tour. En bij Utrecht in dat jaar horen ook antikraak, de noodopvang voor vluchtelingen en bollen planten in het Maximapark.  

Het boek is te koop voor € 24,95 via www.desireemeulemans.nl en bij boekhandel Ostade, Libris boekhandel bij de Dom, Broese en ZiZo aan de Oude Gracht. De expositie is de hele maand maart te zien in het stadhuis.