Een kleine sensatie mag het best genoemd worden, de film die Het Utrechts Archief (HUA) binnenkort laat zien met opnamen van DOS in 1944. Bijzonder want voor het eerst is de toen bekende Utrechtse voetballer Piet Dumortier bewegend in actie te zien.

Dumortier, die in 1944 trouwde, overleed in april 1945. Hij lag toen in het Academisch Ziekenhuis aan de Catharijnesingel vanwege de gevreesde difterie. De 'ijzeren long' waar hij aan lag begaf het nadat de Duitsers vanwege een bomalarm de elektriciteit hadden uitgezet. (Lees hier artikel over Piet Dumortier door Martin Donker).

(Rooie) Piet Dumortier. Foto: HUA

Onlangs kreeg Het Utrechts Archief van de heer A. Vermeulen een 16-mm film die hij al jarenlang in huis had liggen, die nog van zijn vader was geweest: de oud-eigenaar van cafe Postiljon dat tot in de jaren zestig gevestigd was op het Stationsplein. In die tijden kwamen veel voetballers en bestuurders van voetbalclubs daar over de vloer.

De unieke film uit 1944 blijkt te gaan om een promotiewedstijd van de Utrechtse voetbalclub DOS. Het zijn de oudste bewegende beelden van DOS in het archief van HUA.

Te zien is een verslag van de promotiewedstrijd in de Galgenwaard tegen OSV uit Oostzaan, met naast beelden van DOS-spelers als ‘rooie’ Piet Dumortier, Gerard van Leur en Evert Veltmeijer ook opnamen uit de kleedkamer en van het feest in het N.V.-huis op de Oudegracht na de promotie. Opmerkelijk is dat ook nog even NSB-burgemeester Van Ravenswaay zich in de kleedkamer van de voetballers laat zien.

De film is vanaf 30 juni enkele weken te zien in Het Utrechts Archief op de Hamburgerstraat.