Utrecht is een tweede beeld van de legendarische Trijn van Leemput rijker. Het bronzen beeld is gemaakt door de beeldend kunstenaar Amiran Djanashvili en staat, niet toevallig, aan de Katherijn van Leemputdreef in Overvecht.

Buurtbewoners van de wijk naast station Overvecht hebben vier jaar lang aan het idee voor een beeld van Van Leemput gewerkt en zich er hard voor gemaakt. Aanvankelijk was het verzoek een kopie van het Trijn van Leemputbeeld uit 1955 te maken dat aan de Zandbrug staat. Dit is een ontwerp van Pieter d'Hont (1917-1997) en daarom werd aan de erven van deze beeldhouwer om toestemming gevraagd.

Een zoon van d'Hont deed het voorstel een nieuw beeld te laten maken door een kunstenaar. Dat werd Amiran Djanashvili, die zijn werkplaats heeft in het voormalige atelier van d'Hont aan de Wijde Doelen. Daar bevindt zich ook nog het gipsen afgietsel van het beeld dat d'Hont maakte.

Amiran Djanashvili bij het door hem gemaakte beeld van Van Leemput. Foto: Ton van den Berg

Dankzij een bijdrage van het initiatievenfonds van de gemeente kon Djanashvili aan het werk gezet worden en werd het beeld woensdag onthuld op een terrein tussen de huizen van de Katherijn van Leemputdreef. Volgens buurtbewoner Jan Kuijt is het 'een kers op de taart' want het beeld voltooit de aanpassing van de omgeving in een zogeheten leefstraat.

De kunstenaar, die ook het beeld bij het Jodenmonument bij het Spoorwegmuseum maakte, baseerde zich voor zijn beeld van Trijn van Leemput op het ontwerp van d'Hont en het schilderij dat in 1650 van de legendarische vrouw is gemaakt.