"He meneer, wat moet dat worden?", die vraag krijgt Jos Peeters nogal eens nu hij op de hoek Kruisstraat en Kruisdwarsstraat een grote muurschildering aan het maken is. "Het is voor de Tour", roept hij dan naar beneden en gaat weer verder met z'n werk.

Achter een groot oranjekleurig net is de muurschildering van Jos Peeters een beetje te zien. Zijn ontwerp stuurt wielrenners heen en weer over de werf langs de gracht, op de achtergrond zien we de Domtoren oprijzen.

"Ik mag dit maken voor de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente", legt de muurschilder uit. Hij heeft voor die werkgroep al talloze oude muurreclames in ere hersteld en ook nieuwe muurschilderingen gemaakt zoals bij de Josephlaan.

Peeters voor de stellage waarachter zijn muurschildering zich bevindt.

Uiteraard is de start van de Tour de France in Utrecht het onderwerp van de muurschildering. "We hebben met de werkgroep de hele proloog gefietst en gekeken of er nog ergens plek was voor een muurschildering en die vonden we hier. En als het een beetje meezit komt het dan ook in beeld als de wielrenners tijdens de tijdrit hier een voor een langskomen."

Oude foto's van Utrecht en foto's van wielrenners moesten Peeters inspireren tot wat hij maakt. "Het is Utrecht en de tour. Er komen van allerlei kleine verhalen in voor waarover ik nu nog niets kan zeggen, maar het gaat om het detail."

Op vrijdag 3 juli is de onthulling en kunnen we de muurschildering in zijn geheel goed bekijken. Oud-burgemeesters en de huidige burgemeester zullen daarbij zijn. De organisatie hoopt dan ook oud-renner Hinault te mogen begroeten, die is dan toch in de stad een dag voor de Grand Depart. Maar zijn komst is nog niet bevestigd.

Peeters rekent erop dat de Utrechtse tourschildering in beeld komt van de televisiecamera's. "Daar ga ik wel van uit, maar het is afwachten. In 1988 mocht ik bij het WK-wielrennen in Ronse in Belgie ook een muurschildering maken, precies bij de finish, maar was het in beeld: nul-komma-nul keer."

Inspiratie voor de muurschildering.