Door Ton van den Berg - Natuurlijk zijn er de bierviltjes te zien waarop meer dan tien jaar geleden Jeroen Wielaert met zijn kameraad Jan Fokkens de eerste plannen bedachten voor het binnenhalen van de Tour de France. En verder zijn er de foto's van tien jaar lobbyen in Frankrijk, Straatsburg en Londen.

In het Stadskantoor leidt vrijdag een trotse Jeroen Wielaert twee oud-burgemeesters en een oud-weethouder rond door zijn eigen expositie die even eerder officieel geopend is door wethouder Jeroen Kreijkamp. Een expostie van foto's die de journalist maakte als Utrechtse bestuurders de directeuren van de Ronde van Frankrijk opzochten in de hoop een kansje te maken op het binnenhalen van de Grand Depart.

Brouwer, Wolfsen en Wielaert (vlnr). Foto: Pim Boogert

De oud-burgemeesters Aleid Wolfsen en Annie Brouwer en oud-wethouder Rinda den Besten halen met veel plezier herinneringen op aan die keren dat ze de tour bezochten en in een auto tussen de wielrenners mochten proeven aan het wielerevenement.

"Er zijn geen foto's van het uithuilen", zegt Wielaert. Dat waren de keren dat Utrecht even moest slikken, vooral die keer dat Rotterdam als startplaats van de Tour werd aangewezen. "Maar er zijn ook geen foto's van het grote feest in de kamer van Wolfsen toen Utrecht te horen kreeg dat in 2015 de start hier zou plaatsvinden."

Waarom daar geen foto's van? Omdat Wielaert die keren er niet bij was. De journalist kwam met het idee en was vaak aanwezig bij de bezoekjes van Utrechters aan de Tour, maar het lobbywerk was het werk van de gemeente: de bestuurders en de ambtenaren. Drie burgemeesters terug, bij Annie Brouwer was het begonnen. Ook een stuk of vier wethouders waren van de partij zoals op de foto's te zien is. Naast PvdA'er Rinda den Besten ook de CDA'ers Harm Janssen en Rene Verhulst.

Op de foto's oud-wethouder Janssen Utrecht-Tour-ambassadeur Jan Jansen. Foto: Ton van den Berg

Wielaert geniet van hetgeen is neergezet door allen die betrokken waren, maar verheugt zich vooral op wat gaat komen. De start van de Tour de France in Utrecht, een droom die voor hem begon nadat hij zag hoe Dick Heuvelman, journalist in het noorden van het land, het voor elkaar kreeg om de Giro naar Groningen te halen (in 2002). Die inspiratie was hij niet vergeten en Heuvelman was dan ook eregast bij de opening van de expositie. "Zonder deze man zouden we de Tour hier nu niet hebben", aldus Wielaert.

Dick Heuvelman en Jeroen Wielaert. Foto: Ton van den Berg

Overigens is de expositie pas een kleine start voor de actieve journalist in de aanloop naar de Grand Depart. Hij laat nog vaak van zich horen de komende tijd in onder meer speciale touravonden in cafe Willem Slok waar hij bekende wielrenners naartoe haalt voor een goed interview en hij doet mee aan de grote wielertheatershow De Muur on Tour op 29 juni in TivoliVredenburg. En dan is er nog het boek 'Het Utrecht van de Tour' dat op 24 april uitkomt. Daarover later meer.

De foto-expostie van Jeroen Wielaert is te zien in de hal van het Stadskantoor.

Luister en kijk naar het verhaal van Jeroen Wielaert en Jan Fokkens gemaakt door de NOS in 2013: klikhier.