Een mooie stunt en een vette primeur. Het Utrechtse Straatnieuws, de krant van de daklozen, is het eerste Nederlandse medium dat een interview had met paus Franciscus.

Vrijdagochtend werd het nieuws over de primeur bekendgemaakt en het haalde alle Nederlandse media. Dat dakloze Marc, die zijn kranten altijd bij de Hema-vestiging aan de Oudegracht verkoopt, twee weken geleden met hoofdredacteur Frank Driesen mee naar Rome mocht om daar, onder begeleiding van journalisten van de krant Trouw, de paus te spreken.

Het exclusieve Straatnieuwsnummer met de Paus.

Krantenverkoper Marc vroeg de paus onder meer naar zijn jeugd en naar hoe hij het heeft ervaren om na zijn benoeming zo beroemd te worden. Het nieuws uit het interview betrof het feit dat paus Franciscus bereid is Nederland te bezoeken. De Argentijn verwees daarbij naar de Argentijnse wortels van de Nederlandse koningin. De laatste keer dat een paus ons land bezocht, was in de jaren tachtig van de vorige eeuw. In Utrecht braken toen ongeregeldheden uit, omdat veel mensen tegen waren.

Marc, die graag bekend blijft zonder achternaam, mocht het eerste exemplaar van Straatnieuws verkopen aan burgemeester Jan van Zanen. Ook daar waren de media massaal bij aanwezig.

Straatnieuws verwacht veel extra kranten te verkopen en heeft daarom het speciale nummer dit keer ook als digitale krant uitgebracht zodat het ook via internet te koop is.

Het interview blijft niet exclusief voor Straatnieuws; het is beschikbaar gesteld om gepubliceerd te worden in alle straatnieuwskranten over de hele wereld. In het blad wordt gesproken over Franciscus als 'onze vriend in Rome'.

Het bestuur van Straatnieuws is blij met de stunt. "We zijn trots op onze mensen", aldus bestuurlid Broos Schnetz op Twitter.

Straatnieuwsverkoper verkoopt het Pausnummer aan burgemeester Van Zanen. Foto: Straatnieuws