Bij het vernemen van het bericht dat Straatnieuws in de fysieke vorm is verdwenen, ziet dichter Fred Penninga – lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde – zijn Straatnieuws-verkoper ‘Smiley’ Eelco opeens scherp voor zich. Met lege handen en zonder wat extra inkomsten. Geen vrolijk beeld, denkt Penninga.

De dichter denkt verder hardop: “Als ik nou elke week een nieuw gedicht schrijf. En dat 50 keer afdruk en in 50 enveloppen stop. En die stapel enveloppen aan Eelco geef. En Eelco die gedichten voor € 1,00 verkoopt, dan is iedereen toch op slag weer een stukje gelukkiger?”

Penninga stapt afgelopen weekeinde met dat idee naar Eelco die bijna dagelijks voor de deur van de Albert Heijn aan het Willem van Noortplein te vinden is. "Die vond het meteen geweldig", zegt Penninga. "En hij zag zichzelf op een fraaie manier weer wat ‘handel’ bij de mensen brengen."

Vervolgens overlegde Penninga met AH-filiaalhouder Gertjan Nijhuis. "Die was direct akkoord, vanuit die hoek dus geen problemen. Tenslotte nog even contact met Straatnieuws. Daar was de reactie lovend: “Een prima initiatief...  al zijn hier de Straatnieuws-verkopers nog niet ‘buiten beeld’ hoor!”

Peter Smid die bestuurslid is van het Straatnieuws bevestigt de versie van Penninga. "We zijn nog bezig met plannen om een QR-code te bedenken waardoor Straatnieuwsverkopers die code aan de man kunnen brengen en de afnemers daar dan iets voor betalen en via die weg de digitale versie van het Straatnieuws kunnen lezen, want op die wijze willen we toch nog wel doorgaan."

Het initiatief van Penninga wordt door Straatnieuws bewonderend bekeken. Ook wethouder Van Oijen moet tevreden zijn want die deed via het AD/UN een oproep om met ideeen te komen waardoor Straatnieuwsverkopers geholpen kunnen worden. Penninga had dat dus al bedacht.

De bende van de Schone Handen

De verkoop van de gedichten is gestart en kreeg ook aandacht van RTV-Utrecht. Voor de camera zegt Eelco: "Hier ben ik heel blij mee. Ik blijf de mensen die naar de Albert Heijn gaan ook nog helpen en let op hun fietsen, maar ik kan nu ook iets aanbieden.

Penninga: "Het is allemaal nog nieuw en onbestemd. Maar zo’n eerste uitgave wordt natuurlijk óók meteen een verzamelaars-object. “Ik noem het project – en het eerste gedicht - De bende van de Schone Handen. Alweer lang geleden was ik fan van Pietje Bel’s De bende van de Zwarte Hand. De dichters van het Utrechts Stadsdichtersgilde hebben een mailtje gekregen over het project. Misschien willen er dichters een vergelijkbare activiteit opzetten? Maar ook dichters van buiten het gilde kunnen de Straatnieuws-verkoper om de hoek adopteren om gezamenlijk zo’n poëzie-verbond te sluiten."

Penninga: “Zo worden we echt De bende van de Schone Handen in de stad. Dat is geweldig, toch? Het past ook bij het handen wassen in Corona-tijd. Ik ben benieuwd.”

Straatnieuwsverkoper Eelco kijkt toe terwijl een groepje vrienden het net gekochte gedicht lezen. Foto: Ton van den Berg