Op 8 juni aanstaande moet het eerder aangekondigde knijpen van autoverkeer over de Weerdsingel gaan beginnen. Via de verkeersregelinstallaties (stoplichten) wordt de route Kaatsraat, Oudenoord, Weerdsingel, Daalsetunnel (v.v) auto-onvriendelijk gemaakt.

Op deze wijze hoopt het gemeentebestuur automobilisten te verleiden om andere routes te kiezen tussen het noordoosten en het zuidwesten van de stad.

De verkeersreductie op dit stuk Weerdsingel is noodzakelijk om de luchtkwaliteit binnen de Europeese normen te krijgen. In het door de raad in 2009 aangenomen Actieplan luchtkwaliteit  zou de Weerdsingel gesloten worden voor doorgaand verkeer, maar het college, dat vorig jaar gevormd werd,  besloot om het knippen te schrappen en over te gaan op knijpen.

Naast dynamische regulering van de verkeersstromen door stoplichten wordt ook door het instellen van 30 km zones en herinrichting van wegen en kruisingen getracht om het autoverkeer in andere richtingen te dringen.

Of dat voldoende zal zijn, is onzeker net zoals het antwoord op de vraag of er, als gevolg van deze maatregelen, elders in de stad problemen ontstaan met bereikbaarheid en luchtkwaliteit.

In Pijlsweerd worden maatregelen genomen om sluipverkeer door de buurt te voorkomen.

In verder weg gelegen buurten zoals Ondiep maar ook op de Vleutenseweg en de zogenaamde binnenring (Marnixlaan, Jozeflaan, Cartesiusweg) zal het verkeersaanbod de komende jaren via verkeerstellingen gemonitord worden.

Zoals uit de onlangs gepresenteerde rapportage luchtkwaliteit blijkt, geldt voor al deze wegen dat ze weliswaar thans onder de norm blijven maar dat de marges beperkt zijn.

Een ander zorgpunt is de doorstroming van het openbaar vervoer. De Oudenoord is een belangrijke aan- en afvoerroute voor bussen tussen het centrum en Overvecht en Zuilen. Ongunstige afstelling van de stoplichten zal zonder twijfel invloed hebben op de reistijd met bus. Of de hoop dat dat verlies gecompenseerd zal worden door het verminderde aanbod van autoverkeer bewaarheid wordt, zal nog moeten blijken.

Alle informatie is te vinden op www.utrecht.nl/monicabrug en wordt in dit filmpje kort samengevat.