De zachte smaak van de Staffhorst Jenever is heel goed te herkennen. Het smelt op de tong weg; en zo is er weer een nieuw mooi ijsje bij in het aanbod van de ijscokar van Venezia aan de Oudegracht.

IJsmaker Romana de Lorenzo glimlacht: "Ja, het smaakt goed, vind je niet. Je proeft echt de jeneverbes."

"Venezia IJs en Staffhorst Jenever hebben de handen ineen geslagen", zegt Bastiaan Staffhorst die als amateur-jenevermaker het oude familie-jeneverrecept vorig jaar weer op de markt bracht. "Eigenlijk toen is ook al het idee voor jeneverijs ontstaan. Italo de Lorenzo (de vader van Romana, red.)) wilde graag een doos Staffhorst Jenever meenemen naar Italië. Toen ik deze langs bracht raakten we aan de praat en zo ontstond het idee om Venezia ijs te maken van Staffhorst Jenever."  

Staffhorst was direct enthousiast" "Onze grootvaders Guido de Lorenzo en Jan Staffhorst, die een drankwinkel had op de hoek van de Oudegracht en Jacobskerkhof, kenden elkaar maar zijn blijkbaar nooit op het idee gekomen zoiets te proberen." 

Voor het ijs heeft Staffhorst een geconcentreerde jenever gestookt met tien keer zoveel kruiden en andere ingrediënten als normaal. "Deze hebben we met ijs teruggebracht naar de normale smaakverhouding waardoor ook het alcoholpercentage fors is afgenomen. Dat laatste was heel belangrijk want 35% alc. bevriest natuurlijk niet. Nu bevat het ijs ongeveer 1% alcohol."

Bastiaan en Romana zijn heel enthousiast over het ijs en verwachtingsvol. "Leuk om zo'n echt Utrechts product te kunnen presenteren", zegt Romana. "We maken wel vaker ijs met een beetje alcohol zoals laatst hadden we nog een ijs van de week met onder meer prosecco erin verwerkt. Maar voorzover bekend is dit de eerste keer dat er ijs is gemaakt van jenever."

In haar enthousiasme zegt Romana dat de lezers van Nieuws030 deze zomer bij de ijscokar voor een ijsco met drie bollen geen drie euro maar slechts twee euro hoeven te betalen, maar dan moeten ze wel een printje van onderstaand logo overhandigen. Dus print dit bericht en neem de bon mee.