Wethouder Jongerius weigerde dinsdag een toespraak te houden tijdens de Nieuwjaarsreceptie van TivoliVredenburg. De cultuurwethouder deed dat uit respect voor het feit dat net even eerder op de kruising van het Vredenburg en Smakkelaarsveld een kind was omgekomen bij een ongeval.

Het zes-jarig jongetje was met zijn fiets onder een bus gekomen. Personeel van TivoliVredenburg kon vanuit de kantoren langs de Rijnkade het gebeuren volgen. Directeur Frans Vreeke was door het ongeval emotioneel geraakt. Hij schrapte een komische act tijdens de receptie, maar sprak wel zijn voorbereide toespraak uit. Hij verwees daarbij naar het ongeval waarvan de meeste bezoekers aan de Nieuwjaarsbijeenkomst toen nog onwetend waren. Een optreden van studentenkoor DeKoor ging wel door.

Directeur Frans Vreeke tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Foto: Ton van den Berg

Wethouder Jongerius had in overleg met haar medewerkers besloten haar speech over de Utrechtse cultuur niet uit te spreken. Ze vond dat gezien het dodelijk ongeval niet gepast. Wel zei ze nog trots te zijn op de culturele sector.

De tekst van de toespraak wordt, volgens een voorlichter van de gemeente, binnenkort aan instellingen in het culturele veld gemaild zodat iedereen toch kennis van de inhoud kan nemen.