Door Vincent Oldenborg - De zaterdagavond staat op punt van beginnen. Het is vijf november en het is frisjes. Met twee meisjes die al 11 jaar mijn kleindochters zijn, spoed ik mij naar het Domplein. 

Ik dacht dat ze, als beginnende pubers, zo langzamerhand geen behoefte meer zouden hebben om met een lampion door de Utrechtse binnenstad te sjokken maar het tegendeel is waar. 

Foto: Michael Kooren

Wij voegen ons in de stroom van honderden ouders en grootouders met hun kroost. De Sint Maarten optocht, na vijf eerdere edities mag je wel van een traditie spreken, is begonnen. Onder luid gebeier van de Domklokken lopen we in het spoor van Sint Maarten, hel verlicht en hoog te paard gezeten, de Zadelstraat in.

Een bonte stoet van, vaak zelfgemaakte, lampions, een grote papieren en meerdere kleurige houten vogels en muzikanten baant zich een weg door het zuidelijk deel van de binnenstad. Langs de route, die onder andere langs de Springweg, Lange Smeestraat, Pelmolenweg, Tolsteegbarriere, Twijnstraat en Oudegracht gaat, staat het vol met publiek dat enthousiast reageert op het bonte schouwspel. Na een wandeling van ruim een uur wordt de tocht afgesloten bij het Catharijneconvent waar onder het genot van een drankje en muziek nog even kan worden nagenoten van een zeer geslaagde editie van de Caravane de Saint Martin. 

Dit jaar is het, waar het Sint Maarten betreft, een bijzonder jaar want de bekeerde Romeinse soldaat, die later bisschop van het Franse Tours zou worden, zou in 316 geboren zijn. Dit jaar dus 1700 jaar geleden. Met de feestelijke optocht is een hele week van culturele activiteiten rond de Utrechtse schutspatroon geopend die aanstaande vrijdag 11 november, de naamdag van de heilige, zal worden afgesloten met de gekende kinderstrooptocht van deur tot deur in de hoop met snoep en fruit beladen thuis te komen. Voor het programma gedurende de rest van de week kunt u terecht op www.sintmaartenutrecht.nl

Foto's: Michael Kooren

Sint Maarten Parade trekt nieuw record van 7000 bezoekers

 

Persbericht organisatie Sint Maarten Utrecht - Meer mensen dan ooit, naar schatting 7000 deelnemers en kijkers langs de kant, hebben zaterdagavond genoten van de Caravane de Saint Martin. Deze zesde parade stond in het teken van 1700 jaar Sint Maarten. Om precies 18.00 uur gaf wethouder Jeroen Kreijkamp op het bomvolle Domplein, op een podium voor het grote gerestaureerde draaiorgel Gavioli, het startsein voor de tocht. De klokken van de Domtoren gingen luiden en het verlichte paard vertrok. Het lichtpaard voerde een eindeloze stroom aan van lichtsculpturen, levende paarden en koetsen, muziekgroepen, zangkoren, versierde karren, clownerie, en kinderen met zelfgemaakte lampionnen.

De inspiratie van Martinus leidde tot uiteenlopende creaties, van een schitterende engel tot een enorme lichtgevende boot tot een verlichte soldaat  ‘voor de 17 Global Goals’. Weken van noeste voorbereiding in werkplaatsen in alle wijken van de stad en ook in Amersfoort resulteerden in veel enthousiaste reacties langs de route door de historische binnenstad. De Sint Maarten Parade is in Utrecht een niet meer weg te denken volksfeest geworden voor alle leeftijden en alle culturen.

Op zondag ging het feest verder met de Sint Maartensmarkt, voorstellingen  o.a. in Paushuize, de Domkerk en diverse kinderprogramma’s. Ook deze werden zeer goed bezocht. Komende week zijn er lunchlezingen in Museum Catharijneconvent en 11, 12 en 13 november wordt de Sint Maarten Opera uitgevoerd in de Domkerk.