De burgemeester was er niet, wethouder Eelco Eerenberg wel en die mocht het sein geven aan een groepje singelbewoners die vanuit een Romeinse replicaboot een metershoge emmer omver trokken zodat er water in de singel stortte. En zo werd de stadsbuitengracht officieel heropend, na vijftig jaar is de singel weer rond. "We hebben geschiedenis geschreven", zei de wethouder.

De openingsactiviteiten vonden zaterdagochtend plaats voor de Gertrudiskathedraal bij het Willemsplantsoen. Vanwege de corona werd het een bescheiden bijeenkomst met alleen genodigden waaronder diverse singelbewoners, oud-actievoerders, ambtenaren en vertegenwoordigers van Klepierre (het bedrijf dat eigenaar is van Hoog Catharijne).

De bijeenkomst was stil gehouden om te voorkomen dat er teveel mensen op af zouden komen. Uit voorzorg waren rond de singel diverse hekwerken geplaatst. Pas zaterdagmiddag mocht de singel in zijn geheel bevaren worden, maar diverse booteigenaren probeerden de onderdoorgang bij Hoog Catharijne voor die tijd al meteen uit wat op standjes van de politie kwam te staan.

De emmer wordt bij het Willemsplantsoen gebracht. Foto's: Ton van den Berg

De Romeinse replica vaart voorbij.

Klepierre-directeur Menno Overtoom.

De bootsman van een pleziervaartuig wordt vermanend aangesproken door een politie-agent, tot 14.00 uur was het nog verboden op dit stuk singel te varen.