Simone Richardson wordt de nieuwe projectdirecteur La Vuelta Holanda. De huidige projectdirecteur Martijn van Hulsteijn stapt per 1 juli op. Simone Richardson is in Utrecht bekend geworden als de partner van oud-burgemeester Jan van Zanen.

De aanstelling van Richardson werd woensdag bekendgemaakt bij het nieuws dat La Vuelta, de Spaanse wielerronde, volgend jaar in Utrecht en Noord-Brabant van start gaat. De preciese datum is nog onbekend. Aanvankelijk zouden de Spanjaarden vorig jaar naar Utrecht en Brabant zijn gekomen maar dat ging vanwege corona niet door.

In een persbericht zegt de organisatie: Alle partners, te weten de ASO, het ministerie van VWS, de provincies Noord-Brabant en Utrecht, de steden Breda, ’s-Hertogenbosch en Utrecht en de private partners hebben de handen opnieuw ineengeslagen om dit evenement in Nederland mogelijk te maken.

In het persbericht staat ook dat de projectorganisatie vorig jaar genoodzaakt was de start van het wielerevenement terug te geven aan de Spaanse organisatie in verband met de pandemie. Meteen is toen al gekeken naar de optie om de start te verplaatsen naar een ander jaar. De conclusie van dit haalbaarheidsonderzoek is dat La Vuelta alsnog in augustus 2022 start in Utrecht en Noord-Brabant.

De exacte datum wordt bekend zodra de UCI de jaarlijkse wielerkalender vaststelt. Het topsportevenement zal worden omlijst met een gevarieerd activatieprogamma in de aanloop naar La Vuelta.

In een reactie zegt koersdirecteur Javier Guillén: “Het is een lang gekoesterde wens om in het fietsland Nederland te starten. Nederland staat bekend om haar organisatiekracht en ik weet zeker dat we, ook gezien de huidige situatie, erin kunnen slagen om het evenement op een goede en vooral veilige manier kunnen organiseren.” 

Ook burgemeester Sharon Dijksma kwam met een reactie: ‘Dat we zo’n groot sportevenement alsnog naar Nederland en naar Utrecht hebben kunnen halen, is een enorme opsteker na deze moeilijke periode. We gaan er samen met de andere steden, provincies en (sport-)organisaties onze schouders onder zetten om in 2022 een Vuelta-zomer te organiseren die alle wielerharten sneller doet kloppen!’

900e verjaardag Utrecht

Nu La Vuelta Holanda volgend jaar wordt gehouden, zal 2022 voor Utrecht extra bijzonder worden. In 2022 viert de stad Utrecht haar 900e verjaardag. In het kader daarvan, worden er tal van activiteiten georganiseerd. De start van La Vuelta zal in Utrecht daar ook aan gekoppeld worden.

Wethouder Klaas Verschuure (rechts) met burgemeester Depla van Breda in 2019 bij de presentatie van La Vuelta in Breda. Foto: Ton van den Berg

Wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken) zegt daarover: “Ze hebben veel geduld opgebracht: actieve buurtbewoners, vrijwilligers, wielerliefhebbers, ondernemers en anderen die zich al opmaakten voor La Vuelta Holanda. Maar hun geduld wordt beloond. Velen kijken er naar uit om van 2022 een onvergetelijk jaar te maken waarin we op een verantwoorde manier weer wat kunnen vieren.” Na de Giro d’Italia (2010) en de Tour de France (2015) is La Vuelta het derde grote wielerevenement dat in Utrecht wordt gehouden. 

Met de aanstelling van Simone Richardson haalt de projectorganisatie La Vuelta Holanda veel ervaring binnen. Zo werkt zij al meer dan 30 jaar in de sportsector als coach, vrijwilliger, directeur, bestuurder en de laatste jaren als zelfstandig ondernemer. Eerder leidde zij sportorganisaties en evenementen als de Giro d’Italia start in Gelderland, de Amsterdam Marathon, en het EK Vrouwenvoetbal voor speelstad Doetinchem