Wethouder Geldof (VVD) onthulde dinsdag samen met GroenLinkser Pepijn Zwanenberg een zogeheten regenboogverkeerslicht op de kruising bij de Knipstraat en Daalsesingel (bij het Paardenveld).

Volgens de gemeente is Utrecht de eerste Nederlandse stad met deze speciale figuurtjes voor de voetgangersverkeerslichten. Als voorbeeld voor het ontwerp werden de verkeerslichten in Wenen, dat de Europese primeur had, genomen.

Foto: Jeroen Stoops

Zwanenberg was de initiatiefnemer voor de verkeerslichten, hij kwam ook met de regenboogzebra bij de Lange Viestraat. 

Beste Pepijn, hoe en waarom? Kun je ons iets daarover vertellen?

"Natuurlijk! Er zijn dus drie nieuwe verkeerslichten Een met twee mannetjes op rood en groen, een met twee vrouwtjes en een met een mannetje en een vrouwtje."

Waarom?

"Utrecht is een mensenrechtenstad en heeft al jarenlang een goed LHBTQ (lesbisch, homo, bi, transgender, queer) beleid. Zo waren we in 2013 een jaar lang Roze Stad met de Roze Zaterdag en hebben we elk jaar het Midzomergrachtfestival (dat bestaat dit jaar 20 jaar).

Utrecht is een sociale, tolerante stad maar in vroeger tijden stond Utrecht juist bekend om zijn brute homovervolging. En als je bedenkt dat LHBTQ'ers in veel landen worden getreiterd, vervolgd en vermoord, dan ben ik blij dat we in Utrecht een regenboogzebrapad hebben (het eerste van Europa!) en nu de regenboogverkeerslichten in de exclusieve kleuren rood en groen."

Moet dat nou?

"We doen het 'Niet omdat het moet, maar omdat het kan' (Ronnie Flex en Lil Kleine). Dat klinkt laconiek, maar is het zeer zeker niet. In veel landen worden homo's getreiterd, het leven onmogelijk gemaakt, vervolgd en vermoord. En onlangs nog werden in Indonesië de emoticons met twee poppetjes van hetzelfde geslacht verboden. Een regenboogverkeerslicht kan hier wel. En omdat het kan, vind ik dat we het zeker niet moeten nalaten."

Wat kost dat?

"De stoplichten zijn ter vervanging/toevoeging. Er werden geen goede exemplaren voor vervangen. Het regenboogzebrapad kostte zo'n 800 euro, maar weet je dat het nu een van de meest gefotografeerde plekken van Utrecht is? Hier zouden dus sowieso nieuwe verkeerslichten komen en deze kostten 1200 euro."

De verkeerslichten in de praktijk. Foto: Bas de Meijer