Door Zita Eijzenbach - De opening van het Academische Jaar werd maanmiddag verstoord door de jongerenorganisatie ROOD, toen zij de stoet academici die van het Bestuursgebouw naar de Utrechtse Domkerk begaven.

De jongerenorganisatie van de SP, waar slechts een tiental leden van aanwezig was, hield zich aanvankelijk op de achtergrond. Toen mevrouw Oudeman, voorzitter van het College van Bestuur, het Bestuursgebouw op het Domplein uitkwam, stortten ze zich massaal op haar. 

Het protest van ROOD is gericht tegen de bezuinigingen in het onderwijs in het algemeen. Met het spandoek ‘€ 250.000 = 5 docenten’ verwezen ze naar het bedrag dat voorzitter Oudeman declareerde voor onder andere een privéchauffeur.

De Utrechtse studentensportverenigingen Histos, Orca, Spin en Triton protesteerden ook, maar zij hielden het bij het roepen van leuzen en zingen van hun (verenigings-)liederen.

Als gevolg van de bezuinigingen in het onderwijs, wordt er door de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht gekort op de budgetten voor de Utrechtse studentensportverenigingen. Enkel de verenigingen die gebruik maken van de faciliteiten van sportcentrum Olympos, kunnen gebruik maken van de subsidies. Aangezien Histos, Orca, Spin en Triton allen zeil-, roei- en boardsportverenigingen zijn en geen gebruik maken van de zalen en velden die Olympos bied, grijpen zij naast de subsidies.

De eerste maandag van het nieuwe studiejaar, is jaarlijks de opening van het Academische Jaar van de Universiteit Utrecht. Het College van Bestuur loopt met de academici van het Bestuursgebouw op het Domplein, naar de Domkerk waar de opening plaatsvindt. Ook Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker hield daar een toespraak.

Demonstranten van ROOD met hun spandoek op het Domplein. Foto: Zita Eijzenbach