Door Juan IJspeert

De documentaire 'Levenslang' is de winnaar geworden tijdens het CampusDoc-festival in het Louis Hartloopercomplex. Het was de vierde editie van dit festival voor studenten van de afdeling Journalistiek van de Hogeschool Utrecht.

Er waren zondag acht documentaires van hoge kwaliteit te zien bij het prestigieuze CampusDoc. 'Echt Indrukwekkend', dat is de conclusie van een bezoeker als hij de documentaire 'Buitengewoon' heeft gezien. Er was ook veel lof voor de andere documentaires die allemaal in première gingen tijdens CampusDoc.

Die lof bleek uit de reacties van de mensen in de zalen, die bij alle vertoningen vrijwel uitverkocht waren. “Heel gaaf, hele vette montage”, fluisterde een jongedame tijdens een film naar haar buurvrouw. Bij andere films was het duidelijk dat het verhaal het publiek raakte, doordat het muisstil was in de zaal na afloop.

Grote drukte bij het Louis Hartloopercomplex.

John Driedonks, docent van de Hogeschool, haalt zijn handen door zijn haar en glimlacht. “De studenten hebben hier tien weken keihard aan gewerkt”, zegt hij. “Wat je hier ziet is gewoon professionele kwaliteit.”. Driedonks is van mening dat studenten veel leren van het maken van documentaires en het vertonen ervan op een groot scherm. “Het zou maar op je cv staan. Met je film in de bioscoop!”

Na vertoning van de documentaires was er telkens een 'vraag en antwoord' met de makers door Jeroen Overbeek (NOS Journaal) en Maaike Timmerman (WNL).  Daarna was het tijd voor de jury, Jan van Galen (televisiemaker), Hansje van Etten (eindredacteur NPO Doc) en Niko van der Sluis (freelance-journalist), om de winnende films bekend te maken.

De eerste prijs ging naar de documentaire 'Levenslang' over de 17-jarige Endy, die misbruikt wordt omdat hij geld moet terugbetalen. De jury was van mening dat er zeer goede research gedaan is en dat het verhaal met gepaste afstand verteld wordt.

De makers van Levenslang, Daan Langkamp en Jiri Glaap, hadden het stiekem een beetje verwacht de eerste prijs te pakken. “We hebben er echt naar gestreefd en geprobeerd om een echt goede film te maken” zegt Langkamp. “Het is een maatschappelijk belangrijk onderwerp, en dat hebben we geprobeerd te vertellen. We vinden het ook heel mooi dat heel veel mensen nu naar onze hoofdpersoon toekomen om hem te steunen”.

Tweede op het jaarlijkse festival werd 'Buitengewoon', een film over een Amsterdams restaurant dat mensen helpt een plekje terug te vinden in de maatschappij. 'The Rookie', een film over een jonge professionele honkballer kreeg de derde prijs.

De trailers van de documentaires zijn te bekijken op http://www.campusdoc.net/nl/