Goed nieuws: op het voormalig Veemarktterrein stelt de Utrechtse wijkwethouder Victor Everhardt zaterdag twee gloednieuwe handzwengelpompen in gebruik. Deze pompen voorzien de ruim zeventig moestuinen van voldoende water in de komende twee jaar. 

Het in gebruik nemen van de twee handpompen vindt plaats ter gelegenheid van het eerste oogstfeest van de moestuinenvereniging Veemarkt. Sinds het voorjaar van 2014 zijn inmiddels 70 moestuinen in gebruik genomen door buurtbewoners uit Utrecht Noordoost.

De eerste en soms zelfs tweede oogst is voor vele tuinierders al binnengehaald. Tomaten, aardbeien, paprika's, courgettes, uien, aardappels, broccoli, sla, frambozen. Het is maar een kleine greep van de honderden (biologische) kilo's die inmiddels zijn geoogst.

Tot nu toe haalden de tientallen moestuinierders, voor zover nodig gelet op de natte zomer, emmers water uit de sloot langs de Sartreweg om de bloemen, groenten en fruit water te geven.

De Veemarktmoestuinen zijn in korte tijd een fenomeen geworden. Een delegatie uit Almere is tijdens het oogstfeest aanwezig om ideeën op te doen voor nieuwe bewonersinitiatieven. Op het terrein is inmiddels ook een bijenhotel gevestigd, dat onlangs de tweede plaats behaalde in de contest "meest bijenvriendelijke plek van Nederland". De prijsuitreiking vond eind augustus plaats in Vara's Vroege Vogels.

Binnenkort zal ook een bijenkist worden geplaatst aan de rand van het terrein en zullen educatieve activiteiten voor scholieren gaan plaatsvinden.

Het initiatief voor de moestuinen op het voomalig Veemarktterrein is afkomstig van een aantal bewoners uit Utrecht Noordoost. De irritatie over de enorm lange tijd die het vaak duurt bij bouwprojecten in Utrecht vanaf sloop tot nieuwbouw, zorgde dit keer voor positieve eergie bij bewoners: laten we dan zelf aan de slag gaan en iets leuks beginnen.

De moestuinen brengen niet alleen veel mensen dichter bij de natuur en bij het voedsel dat zij eten, het brengt mensen ook dichter bij elkaar. Het initiatief is ondersteund door het Oranjefonds en het leefbaarheidsbudget van de gemeente Utrecht. De moestuinierders betalen bovendien een jaarlijkse contributie. 

Omdat de geplande woningbouw op dit terrein later gaat plaatsvinden dan aanvankelijk gedacht, heeft de gemeente Utrecht het terrein voor de periode van ten minste twee jaar in bruikleen gegeven aan de Vereniging Moestuinen Veemarkt. Na deze twee jaar wordt het terrein bebouwd, vermoedelijk in 2016.

(Met dank aan onze groenverslaggever S. Terlingen)