Met de de Grand Depart in Utrecht volgend jaar staan ze vooraan: het fietsend orkest Orchestre Bicyclette. Zaterdag presenteerde het zich aan het publiek en kreeg meteen het Beatrixtheater over zich heen.

Twee toezichthouders in uniform willen de vergunning zien van het optreden van het Orchestre Bicyclette. Even daarvoor heeft de hele meute zich, met steun van het Zuilens Fanfare Corps en de Propere Fanfare uit Gent, muzikaal voorgesteld op het Jaarbeursplein. Er is zelfs een speciale compositie met fietsbellen.

Het optreden is nog stilstaand, maar de klanken zijn vrolijk en nu al lijkt het orkest een schot in de roos. Later op de dag zouden ze fietsend de Neude op gaan en zich ook fietsend door Hoog Catharijne bewegen waar het muziekspektakel Mall of Sound plaatsvond. Tijdens die fietstochten speelden ze een speciale compositie met de toepasselijke titel Grand Depart.

Peter de Boer, dirigent en medewerker van de stichting Fort van de Verbeelding, zegt dat met de oprichting van het fietsorkest zijn organisatie een culturele demarrage heeft ingezet. "We rijden voorop naar Le Tour Utrecht volgend jaar, we zijn vrijwel niet meer in te halen."

Peter de Boer maakt een sprong bij Orchestre Bicyclette. Foto: Ton van den Berg

Het Orchestre Bicylette bestaat nu nog uit circa 15 muzikanten op verschillende soorten fietsen, maar het is de bedoeling dat tijdens de start van de Tour de France in Utrecht, dit is uitgegroeid is tot circa 100 personen uit meerdere  Utrechtse culturele gezelschappen.

De vergunning voor het optreden wordt gevonden, als onderdeel van Mall of Sound mag er zaterdag muziek gemaakt worden op het plein. Maar waarom wordt er naar de vergunning gevraagd. 'Klachten van het Beaxtrixtheater', zegt De Boer. 'Die hebben er binnen last van'.

De optredens gaan gewoon door, er is immers een vergunning en ook de Propere Fanfare speelt een paar liedjes voor de 'Spaanse Trappen' bij het nieuwe Stadskantoor. "Een geweldige tribune", vindt De Boer. "Dit is een prachtige aanwinst voor Utrecht, dit is een plein waar nog veel muziek gemaakt kan worden. Als het Beatrixtheater maar niet gaan klagen."

Zicht vanaf de Spaanse Trappen. Foto: Ton van den BergDe trappen bij het toekomstige Stadskantoor. Foto: Ton van den Berg