Hij is meer dan negenhonderd jaar oud en is volgens historici van groot belang voor de Utrechtse geschiedenis, maar staat desondanks al jaren te verpieteren op een rotonde in Leidsche Rijn. GroenLinks wil nu dat hij zo snel mogelijk teruggaat naar een locatie op of rond het Vredenburg.

Het gaat om een stenen muur, een bouwdeel dat toebehoorde aan het in de 16e eeuw gesloopte kasteel Vredenburg, maar dat eerder nog onderdeel was van het in de 12e eeuw gebouwde Catharijneklooster (ook bekend als het Johannieterklooster).

Het stuk muur werd in 1976 gevonden, bij opgravingen voor de bouw van het muziekcentrum op het Vredenburg. Naast alle fundatieresten van het kasteel Vredenburg viel dit bouwdeel op, omdat het ouder was en zo goed als zeker tot de fundamenten van het Catharijneklooster hoorde, een klooster dat al gebouwd was in 1122, nog voordat Utrecht stadsrechten kreeg.

Bij de sloop van het klooster in 1529 was dit stuk muur bewaard gebleven in de wal van het kasteel achter de noordmuur. Nadat archeologen het belang van de klomp stenen hadden vastgesteld, besloot de gemeente dat de muur een goede plek moest krijgen zodat het publiek hem kon blijven zien. Dat was niet mogelijk op de oorspronkelijke locatie, onder de grond. Daarom kreeg de muur een plek boven het maaiveld, bij de noordingang van het - toen nog nieuwe - Muziekcentrum Vredenburg.

De kloostermuur bij het voormalige muziekcentrum. Foto: Het Utrechts Archief

Bij de sloop van de bebouwing rond de Grote Zaal van het muziekcentrum, acht jaar geleden, moest ook de monumentale muur plaatsmaken. Hij verhuisde (tijdelijk) naar de rotonde bij de Castellumlaan, naar een plek waar wind en regen veel vat op het voegwerk hebben, zodat gevelplanten zich in de muur thuis zijn gaan voelen.

Onkruid en gevelbloemen- en planten hebben bezit genomen van de kloostermuur. Foto: R. van Griethuizen

Een jaar geleden al besteedde Nieuws030 aandacht aan de 'vergeten muur', maar op vragen aan de afdeling Cultureel Erfgoed kwam geen antwoord. Wie wel reageerde, was Chris van Deventer, lid van het zogenoemde Sint Maartensberaad. Hij trok zich het lot van de muur aan en bestookte maandenlang allerlei instanties in Utrecht. Zijn eis: de muur moet vanwege zijn bijzondere, historische karakter terug naar het Vredenburg, en naar een plek waar hij droog staat, zodat wind en regen er geen vat meer op krijgen.

In of bij TivoliVredenburg, dat maakt Van Deventer niet uit, als de muur maar weer een plek krijgt die hij verdient, een plek waar hij voor het publiek zichtbaar is. "De plek waar hij nu staat, zou tijdelijk zijn, er is dus in voorzien dat hij terug zou komen", aldus Van Deventer.

Ook Van Deventer kreeg niet echt antwoord op de vraag: wanneer gaat de muur terug? Het lijkt een moeilijk onderwerp. Is iedereen de muur gewoon vergeten terug te zetten? Is er geen plek meer voor? Of geen geld?

De enige bij wie Van Deventer gehoor kreeg, was Pepijn Zwanenberg van GroenLinks. Niet dat die een antwoord heeft, maar ook hij is - "zonde van dit stuk historisch erfgoed" - nieuwsgierig naar het antwoord en vindt ook dat de muur terug moet naar het Vredenburg. Donderdag gaat hij er vragen over stellen in de gemeenteraad. Van Deventer is er blij mee: "Het kan niet anders of de muur gaat terug naar waar hij hoort: het Vreeburg."

Op de achtergrond Castellum De Hoge Woerd.

Plattegrond die laat zien waar kasteel Vredenburg stond. Illustratie: Erfgoed gemeente Utrecht