Het was donderdag al een beetje uitgelekt, Utrecht krijgt drie nieuwe opvanglocaties voor asielzoekers. Het gaat om twee tijdelijke panden: een aan de Ravellaan (250 asielzoekers) en een aan de Einsteindreef (400). Verder wordt de opvang van het asielzoekerscentrum aan de Joseph Haydnlaan uitgebreid (150).

Overzicht locaties, Illustratie gemeente Utrecht

Over een permanent tweede asielzoekerscentrum, naast dat aan de Joseph Haydnlaan (het voormalige Militair Hospitaal), zijn onderhandelingen gaande voor huisvesting van 600 asielzoekers in het voormalige Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat. Die locatie zou op zijn vroegst in 2019 beschikbaar zijn.

Met de nieuwe tijdelijke locaties groeit de opvang van asielzoekers in Utrecht dit jaar van 950 naar maximaal 1250 plekken. Dat is een 'evenredig' aantal ten opzichte van andere gemeentes in het land, aldus burgemeester Van Zanen en wethouder Diepeveen (GroenLinks) die vrijdagmiddag de locaties bekendmaakten.

Wethouder Diepeveen en burgemeester Van Zanen. Foto: Ton van den Berg

Het is het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat de locaties in gebruik gaat nemen, maar naar de panden is in overleg met de gemeente gezocht. Uit wel meer dan 100 gebouwen zijn de huidige locaties naar voren gekomen. Het voormalig ziekenhuis Overvecht kwam bijvoorbeeld niet in aanmerking omdat daar plannen voor woningbouw al te ver gevorderd zijn.

Doordat het nieuws al een beetje was uitgelekt via De Telegraaf ging een beetje verloren dat de gemeente eerst de buurtbewoners wilde inlichten over de plannen. Vrijdagmiddag zijn folders verspreid in de betreffende wijken met daarin uitnodigingen voor informatieavonden over de plannen. Die uitnodigingen zijn meteen ook het toegangsbewijs voor deze bijeenkomsten.

De wethouder en burgemeester legden uit dat bij het zoeken naar geschikte panden vooral gekeken is naar beschikbaarheid en niet per se in welke wijk ze liggen. Belangrijk was wel dat ze verspreid over de stad zouden zijn, de huidige tijdelijke opvang aan de Amerikalaan sluit dit voorjaar als de nieuwe locaties in april (Ravellaan) en juni (Einsteindreef) open gaan.

Ook van belang bij de keuze voor de locaties was dat er voorzieningen mogelijk moeten zijn. Niet alleen voor de asielzoekers, maar waar ook buurtbewoners gebruik van kunnen maken, zoals een restaurant. Ook wordt gedacht aan het ruimte bieden aan jonge starters.

In Overvecht is aan de Einsteindreef gekozen voor het pand waar voorheen woningstichting Mitros gehuisvest was. Deze opvang zou in november 2018 weer moeten sluiten.

Aan de Ravellaan gaat het om onder meer het voormalige CNV-kantoor en die locatie is in gebruik dan tot en met april 2018. De uitbreiding van het asielzoekerscentrum aan de Joseph Haydnlaan is mogelijk omdat daar een zogeheten guesthouse sluit en die ruimte vrijkomt. In totaal is daar dan opvang voor maximaal 600 asielzoekers.

Het pand aan de Ravellaan (Welgelegen). Foto: Google Maps

Het COA had op diverse plekken gehoopt meer asielzoekers te kunnen plaatsen, maar de gemeente ging daarmee niet akkoord omdat het de kwaliteit van opvang teniet zou doen. "We willen de mensen niet te krap behuizen en er moet ruimte zijn voor voorzieningen", aldus Diepeveen. Volgens hem moet dit er ook aan bijdragen dat de asielzoekers 'inbedding' vinden in de woonwijken en rekent hij erop dat net als bij de Amerikalaan veel vrijwilligers een handje komen helpen bij de opvang en zorgen voor een 'zinvolle dagbesteding' voor de asielzoekers.

Op de kritiek, de VVD uitte die vrijdagmiddag direct al na de persconferentie van de wethouder en burgemeester, dat de locatie in Overvecht in een 'zwakkere' wijk gebeurt zei Diepeveen dat de ervaring met de Amerikalaan in Kanaleneiland heeft laten zien dat een opvang daar heel goed mogelijk is en ook tot positieve reacties heeft geleid.

Behalve dat er folders in de wijken zijn verspreid hebben betrokken wijkwethouders vrijdag ook al diverse contactpersonen in Overvecht, Welgelegen en Oog in Al bezocht.