Het is een kindermuseum, het nieuwe nijntjemuseum dat gevestigd is in het voormalige dolhuis aan de Agnietenstraat. Of meer nog een peuter- en kleutermuseum, waar kleine kinderen zich kunnen vergapen aan de wereld volgens nijntje. Die is al inmiddels 60 jaar oud, maar niemand die dat ziet.

Centraal Museum-baas Edwin Jacobs had er een speciale nijntje-jas voor aangetrokken. De opening van het nijntje-museum is zijn trots. Er was al een voorloper met het Dick Brunahuis maar ervaring leerde dat nijntje bekender is dan de 86-jarige Utrechter die het konijn in 1955 bedacht.

Edwin Jacobs in Nijntjejas. Foto: Ton van den Berg

Het nijntjemuseum is ook veel meer en beter voor kinderen ingericht. Die bevinden zich nu na binnenkomst meteen in de voortuin van het huis van nijntje, die zelf op een bankje voor de deur zit. Voorheen moesten kinderen het halve dolhuis door voordat ze iets van hun gading vonden.

Conservator Yolanda van den Berg speelt donderdag een beetje voor nijntje als ze de pers op een voorbezichtiging meeneemt door de zalen. "Nijntje gaat met de kinderen op ontdekkingstocht, in een bos, naar de dierentuin, in de straat, maar ook bij de dokter komt ze."

Yolanda van den Berg in de tuin van Nijntje. Foto: Ton van den Berg

Tot in de toiletten kun je nijntje en z'n vrienden vinden want daar is het thema 'zee en strand' met de voor kinderen op het strand bekende 'vindpalen' die Bruna ontwierp.

Op het toilet. Foto: Ton van den Berg

Voor peuters speciaal aangelegde lage wasbakken. Foto: Ton van den Berg

Overal kunnen de peuters en kleuters aan de slag. Er liggen materialen genoeg om mee te spelen, te fantaseren en om van te leren. Nijntje is omgezet in een beleving, en beleving is wat musea tegenwoordig overeind houdt. Eigenlijk zou het geen museum mogen heten, het is een nijntjespeeltuin, maar zou het dan nog gesponsord kunnen worden door de Bank-Giroloterij? In ieder geval heeft uitgeverij Mercis, die alle rechten beheert op Nijntje en ander werk van Bruna, ook meebetaald aan de realisering van het museum.

Dick Bruna zelf komt nog wel voor in het nijntjemuseum met een eigen 'werkkamer' waar alle nijntjeboekjes vrolijk aan het plafond hangen en de tekenaar/schrijver te zien is op een mooie foto. Zijn echte werkkamer is vorig jaar al overgebracht naar een zolder van het Centraal Museum en is daar in al zijn pracht voor het publiek te zien.

De Dick Bruna kamer. Foto: Ton van den Berg

Nog een klein detail, de tralies voor de ramen aan de kant van de Agnietenstraat (het was immers vroeger een dolhuis waar mensen opgesloten werden) zijn verwijderd en dat maakt het gebouw er stukje mooier op.

Het Centraal Museum heeft hoge verwachtingen van het nijntjemuseum, dit jaar alleen al worden 60.000 bezoekers verwacht. Vanaf zaterdag 6 februari is het museum open voor het publiek, en dat geldt niet alleen voor kinderen, ook volwassenen zijn er welkom.

De trap in het Nijntjemuseum heeft aparte handreling voor kinderen. Foto: Ton van den Berg

De keuken van Nijntje, hoogte 1.50 cm. Foto: Ton van den Berg

BEKIJK DE VIDEO EN WANDEL MEE DOOR HET NIJNTJEMUSEUM.