Nieuws030 start met een nieuwe rubriek, Welvaart Utrecht, over de opkomst van Utrecht de afgelopen vijftig jaar.

Wat heeft er voor gezorgd dat Utrecht in de afgelopen decennia zo’n welvarende stad is geworden? Over die vraag heeft Louis Engelman (71) zich de afgelopen tijd gebogen. In bijna honderd afleveringen probeert hij op deze site daarop in de komende maanden een antwoord te geven.

De oud-journalist van het Utrechts Nieuwsblad heeft het jaar 1967 als uitgangspunt genomen. Als geboren en getogen Utrechter constateert hij dat in die tijdspanne van vijftig jaar de stad enorm is veranderd. Op allerlei terreinen. Zowel economisch als cultureel, op het gebied van het onderwijs als van het wonen, in recreatie en ruimtelijk gebruik.

Louis Engelman. Foto: Nieuws030

Om van die veranderingen een zo goed mogelijk beeld te krijgen nam de auteur tientallen interviews af van mensen die op één of andere manier bij de ontwikkeling van de stad betrokken zijn geweest of nog zijn. Ook baseerde hij zich op de vele publicaties hierover in de Utrechtse media, las boeken over de stad en spitte officiële gemeentelijke stukken door.

Utrecht is in de loop der jaren een zeer geliefde woonplaats geworden, waar de welvaart vanaf spat, constateert hij. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Ook dat hoofdstuk wordt belicht. Plus de vraag aan welke gevaren de stad in de toekomst het hoofd zal moeten bieden.

Om aan zoveel mogelijk Utrechters de informatie te kunnen doorgeven heeft de schrijver er niet voor gekozen een boek samen te stellen. Het bereik via deze website acht hij groter.

Morgen, zaterdag, begint de serie. Daarna verschijnt elke maandag, woensdag en vrijdag een volgende aflevering. Wie een deel heeft gemist, kan dit onder de button ‘Hist030rie’ terugvinden.

Het eerste deel vanaf morgen: Een bruisende jonge vrouw.