Drie ontwerpen om uit kiezen, de jury van het Adrianusbeeld krijgt het nog moeilijk. Op 22 april wordt bekend welk beeld, dat een cadeautje is van het 75-jarige Prins Bernhard Cultuurfonds, uiteindelijk een plek krijgt voor Paushuize.

De kunstenaars Nicolas Dings, Anno Dijkstra en Folkert de Jong hebben ieder een opvallend ontwerp gemaakt voor een beeld van Paus Adrianus VI (1459-1523). 

De jury zocht kunstenaars die in staat zijn om Adrianus VI te verbeelden in zijn betekenis voor Utrecht in deze tijd. Die een uitnodigend beeld kunnen maken dat mensen verleidt zich te verdiepen in de persoon.

In januari van dit jaar koos de jury uit 69 inzendingen drie kunstenaars om een ontwerp te maken. Ze kozen alle drie voor een bijzonder beeld dat zeker de aandacht zal trekken van voorbijgangers en kan uitgroeien tot een nieuw icoon van de Domstad. Alle ontwerpen gaan uit van een beeld uitgevoerd in brons.

Ontwerp Nicolas Dings

Centrale gedachte achter het ontwerp van Nicolas Dings is Soberheid als noodzaak. De figuur van de paus is door een habijt met een reliëf van takken en wortels verbonden met de Utrechtse grond. Vier wiskundige vormen die het beeld flankeren, uitgevoerd in Belgisch hardsteen, verwijzen naar de kardinale deugden; verstandigheid, rechtvaardigheid, moed en matigheid.

Ontwerp Folkert de Jong

Folkert de Jong wil onder de (werk)titel Hic et nunc, semper; de man uit het noorden een kunstwerk maken dat Adrianus afbeeldt als 'universele man, pion in het spel van tijd en geschiedenis van de mensheid. Als een pleidooi voor menselijkheid’.  Lichaam en aankleding van zijn paus refereren aan kracht en strijd en bestaan uit elementen die zowel naar het heden als het verleden verwijzen.

Ontwerp Anno Dijkstra

Voor Anno Dijkstra is de historische figuur Adrianius verbonden met 'omwentelen, veranderen, transformeren en anders kijken'. Die kenmerken komen terug in zijn ontwerp van een klassiek, realistisch beeld - (werk)titel één op éen - dat met sokkel en al 180 graden gedraaid is. De toeschouwer kan oog in oog staan met de paus wiens staf als een boom in de Utrechtse aarde wortelt.

Meer lezen over de beelden en de jurering: klikhier.