Door Jousha Brouwers - Utrechtse sportclubs gaan steeds vaker ook op zondag open. “Door de jeugd te laten sporten op zondag, worden onze wachtlijsten minder lang”, zegt Sporting70-bestuurslid André Moestaredjo.

Veel Utrechtse kinderen kunnen niet sporten vanwege te lange wachtlijsten. Vooral voetbal en hockey zijn erg populair. Ook tennis scoort goed bij kinderen, maar er is bij sommige verenigingen nog wel plek vrij.

Reden van de wachtlijsten is dat er gewoonweg te weinig plek is om de sport uit te oefenen. Utrecht beschikt namelijk niet over genoeg geld en plek om nieuwe sportvelden aan te leggen. Bij voetbal zie je bijvoorbeeld dat de velden altijd bezet zijn, behalve op de zondag.

Voetbalvereniging De Meern is een voorloper met zondagse activiteiten. Sinds twee jaar laten zij de F-jes al op zondag voetballen om de groeiende wachtlijsten tegen te gaan. Anders duurt het gemiddeld zo’n twee jaar voordat kinderen een plekje in een team krijgen.

Ook voetbalvereniging Sporting70 laat de kinderen op zondag voetballen en merkt dat dit een oplossing is voor het wachtprobleem. “Nu we meerdere kinderen kunnen plaatsen, merken we dat de wachtlijsten korter worden. En dat hopen we zo te houden”, zegt André Moestaredjo. Gebruikelijk is dat de F-jes op zaterdag spelen.

“Wij hebben de langste wachtlijsten bij de jeugdteams”, zegt Moestaredjo. “Vandaar dat wij er voor hebben gekozen om deze teams als eerste naar de zondag te laten gaan.”

Momenteel spelen er vier jeugdteams op de zondag, maar het bestuurslid ziet dit graag meer worden. “Er spelen nu vijf teams op de zaterdag, maar de bedoeling is dat alle F-teams naar de zondag gaan.” Volgens Moestaredjo zullen er uiteindelijk een stuk of tien jeugdteams op de zondag gaan spelen.

Volgens Fleur Derks, communicatiemedewerker van Harten voor Sport, is het jammer dat kinderen vaak alleen aan populaire sporten willen doen. “Utrecht biedt zoveel meer”, zegt zij. “Daarom organiseren wij sporttoernooien op scholen waar de kinderen andere, minder populaire sporten kunnen leren kennen. Ook komen hier trainers die iets over hun sport vertellen. Het is toch zonde als je twee jaar op een wachtlijst staat en er vervolgens mee stopt omdat je het toch niet echt leuk vindt”, zegt Derks.

Populaire sporten zitten dan misschien vol, maar andere sportverenigingen staan te popelen om leden. Deze kleinere sportclubs zijn niet zichtbaar genoeg en hebben soms niet eens een website. “Om deze kleinere sportclubs ook meer bekendheid te geven, ben ik bezig met een website waar alle Utrechtse sporten op verzameld zullen worden”, aldus Fleur Derks.

Volgens André Moestredjo is het sporten op zondag de toekomst. “In het verlengde van de F-jes zullen ook de E-pupillen op zondag gaan oefenen”, aldus het bestuurslid.