Door Jim Terlingen - Op de hoek van de Abstederdijk en de Minstraat hebben meer muurreclames gestaan dan de ene die tot nu toe bekend is. Muurreclame-restaurateur en schilder Jos Peeters heeft in opdracht van de werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht op verschillende plekken letters blootgelegd die dit bevestigen.

Op de foto hierboven, deze week gemaakt aan de Abstederdijk-kant (A) van het pand Abstederdijk 138, staat helemaal bovenaan het woord 'Schoonmaak'. En ook op de tweede regel staat een drogisterij-product, waarschijnlijk 'Zeemlappen'. En ook: 'vanaf 10 ct.'

In overleg met de Vereniging van eigenaren van het pand gaat de werkgroep nu bepalen wat de volgende stap zal zijn. Het ligt voor de hand dat er eerst gekozen gaat worden voor het verder blootleggen van de 'nieuwe' reclames, maar zeker is dat nog niet. 

Het pand Abstederdijk 138. Foto: Google maps, bewerking: JT

Vorig jaar
In november 2020 werden bij werkzaamheden aan de Minstraat-kant van het pand (B) de eerste aanwijzingen voor een muurreclame gevonden. Vanaf dat moment is gekozen om heel voorzichtig deze schildering aan het licht te brengen. Het bleken maar liefst drie reclames te zijn die door de jaren heen over elkaar zijn geschilderd. Ook daar zijn bovenin de woorden 'Schoonmaak' en 'Zeemlappen' te zien. Bijzondere andere woorden zijn bijvoorbeeld 'Tandpoeders', 'Puddingpoeder' en 'Luiwagens'.

De muurreclame aan de Minstraat-kant (B). Foto: JT

Deskundige Bart Oost heeft de eerste blootgelegde schildering nauwkeurig geanalyseerd op overtrekpapier. Foto: JT

Drogist
In 1902 startte brandstoffenhandelaar Willem van Hassel een winkel op deze plek. Ruim een jaar later breidde hij de handel uit tot een drogist. Hij bleef de drogisterij voeren tot 1919, toen die werd overgenomen door J. van Veen. In 1939 opende ene meneer Laan zijn aardappelen- en brandstoffenhandel.

Utrechts Nieuwsblad, 1906

Utrechts Nieuwsblad, 1926

Utrechts Nieuwsblad, 1939.

Met dank aan Vincent Dirksen die in 2020 in Facebookgroep 'Je bent Utrechter (geweest) als...' deze drie krantenreclames opduikelde.