Door Raymond Taams - Geen roependen in de woestijn, maar roependen in de modder. Dat zijn de bezoekers van de demonstratie tegen racisme 'Utrecht Bekent Kleur' in het Hogelandsepark zaterdagmiddag.

Een tegengeluid is niet te horen. Ook niet van de anti-islambeweging Pegida die had aangekondigd, eventueel met voetbalhooligans, naar het park te komen. Ze zijn in geen velden of wegen te zien.

Het is een 'linkse demonstratie' zoals er sinds de jaren zestig duizenden zijn gehouden in Nederland. Anarchistisch uitziende types met dreadlocks, borden met teksten tegen racisme en het grootkapitaal en dromerig kijkende mooie meisjes.

Het Hogelandsepark is door de politie afgesloten met rood-witte linten. Het ziet er wat potsierlijk uit allemaal; alsof een menigte woedende tegendemonstranten zich daardoor zou laten tegenhouden. Wel is er enorm veel politie op de been. Politie te paard is er trouwens ook. De agenten hebben een rustige middag. In koppels staan ze van een afstandje naar de demonstratie te kijken.

Met de inhoud van de toespraken zullen we u niet teveel vermoeien. Het is het bekende repertoire: de oorlog in Irak had nooit mogen plaatsvinden, de banken hebben schuld en Wilders is een gevaar en een racist. Niet om er badinerend over te spreken of een standpunt in te nemen hoor, maar het is gewoon precies wat je verwacht van een demo als deze.

Op een klein podium met daarboven een spandoek met de tekst 'Vluchtelingen welkom' speechen vanmiddag vertegenwoordigers van GroenLinks, SP, PvdA, de Internationale Socialisten en enkele kerken.

Ongeveer tweehonderd toehoorders bevolken het modderige veldje voor het podium. Een wit poedeltje van een demonstrant grasduint verveeld door de modder. Er worden slogans geroepen. "PVV, nee, nee, nee, de wereld is van iedereen." "Dat rijmt niet eens", grapt een lange magere jongen tegen zijn vriend.

Aanwezige journalisten spitsen wel even de oren als er wordt opgeroepen tot een tegendemonstratie tijdens de Pegida-bijeenkomst, zondag, in hetzelfde park. "Als jullie meer informatie willen over de actie 'Pegida, laat ze niet lopen' van morgen, meld je dan even bij deze dame naast het podium", besluit de voorzitster de middag.

De kortharige dame van rond de vijfenveertig in kwestie,  die niet met haar naam in de krant wil, zegt tegen de nieuwsgierige verslaggevers: "Als jullie willen weten wat we morgen gaan doen moeten jullie andere vragen stellen."

Nieuws030: Wat voor vragen dan, zoiets als 'Kunnen wij morgen meedoen'?

Ze knipoogt geheimzinnig. "Tja, dat ga ik natuurlijk niet aan de pers vertellen. Kom morgen maar kijken." Als we bij het verlaten van de demo hartelijk 'Tot morgen!' roepen naar de vrouw roept ze hetzelfde terug. Wordt dus vervolgd.