Interviewer Jan Jansen ontving afgelopen dinsdag een Koninklijke onderscheiding. Jansen schreef tot voor kort voor De Oud-Utrechter en Nieuws030. In verband met ziekte stopte hij met interviewen.

Persbericht gemeente Utrecht - Op dinsdag 21 augustus ontving Jan Jansen uit handen van burgemeester Jan van Zanen een Koninklijke onderscheiding. Jan Jansen, architect en voormalig hoofd Volkshuisvesting en Monumentenzorg bij de gemeente Utrecht, wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Jansen was van 1989 tot 2004 hoofd Volkshuisvesting en Monumentenzorg bij de gemeente Utrecht. Hij maakte zich sterk voor de kwaliteit van woningen en de belangen van huurders en ouderen. Hij richtte onder andere de Stichting Woonster op, werd voorzitter van de klachtencommissie Woningtoewijzing en is het brein achter de 900 levensloopbestendige woningen in de NPD-strook in Overvecht, die zullen worden gebouwd.

Zijn kennis over architectuur en liefde voor de stad droeg hij vrijwillig over als stadsgids van VVV Utrecht. Ook droeg hij zijn kennis over aan andere steden, zoals aan de zusterstad Brno. Sinds 2010 draagt de heer Jansen bij aan betaalbare huisvesting van ouderen, als lid van het bestuur van de Adviescommissie Ouderenbond en de Werkgroep Huisvesting van het Maatschappelijk Netwerk Utrecht.

De afgelopen jaren heeft de heer Jansen veel betekend in de journalistiek. Hij werkte voor de kranten De Oud-Utrechter, Ons Utrecht en de website Nieuws030. Voor de Oud-Utrechter interviewde hij ruim 200 uiteenlopende Utrechters en bracht hun verhaal voor het voetlicht van alle lezers wat leidde tot een interessant sociaal beeld van Utrecht.

Bij voetballiefhebbers is de heer Jansen bekend als initiatiefnemer van het DOS-monument, een blijvend aandenken aan het memorabele en eenmalig kampioenschap van de Utrechtse voetbalclub DOS in 1958.