Het is weer zover, zaterdag 21 maart, de nationale Kunststripbeurs (als onderdeel van het Holland Animation Festival (zie Haff.nl). Een jaarlijks festijn met naast talloze Nederlandse en Belgische tekenaars ook veel Utrechtse inbreng zoals die van een van de organisatoren: Albo Helm.

Albo Helm op zijn eigen stand. Foto: A;. Helm

Meneer Helm, wat onderscheidt de Kunststripbeurs van andere stripbeurzen? Helm: "Ja, die Kunststripbeurs. Daar zit al vanaf de eerste (in 2009) de tendens in dat er veel jongere, en veel vrouwelijke tekenaars aan deelnemen. Deze editie zeker vijftig procent vrouw."

Kom op, er moet meer zijn dan dat er eindelijk ook eens vrouwen te vinden zijn? "Oke, het is ook een beurs met legendarische stripmakers die je nergens anders een stand ziet nemen. Peter Pontiac was er altijd, maaar die is er dus helaas niet meer is, maar dit jaar bijvoorbeeld wel weer Guido van Driel (naast stripmaker ook regisseur van 'De wederopstanding van een klootzak'), Joost Swarte, René Windig (Heinz), Jeroen de Leijer (Eefje Wentelteefje) en Wasco."

Het werk Blue Orange van striptekenaar Wasco. Foto: KS

Over legendarisch gesproken, ik begrijp dat onze eigen Arne Zuidhoek ook weer eens te zien zal zijn. "Dat klopt, ten minste als de passaatwinden gunstig gezind zijn. Hij komt dan net terug van het overwinteren in Afrika."

Zijn er nog specials? "Teveel om op te noemen. Veel mensen maken speciaal nieuw werk, dat je dus in Utrecht voor het eerst kunt aanschaffen. Zo hebben we nu 'avant-premières' van Wobby #1, een nieuw Tilburgs stripblad o.l.v. Jeroen de Leijer en 'Mijn begrafenis' van de Gentse striptekenaar Maarten De Saeger en uitgeverij Bries, het laatste album is zelfs in België nog niet te krijgen."

De nieuwe strip van Maarten de Saeger.

"Ho maar, stel geen vraag. Ik weet waar je heen wil: specials in de Nicolaikerk dit jaar zijn ook de eendagsexpositie 'La BéDé est dans la rue' met affiche-ontwerpen van Nederlandse stripmakers die vorig jaar op het festival van Angouleme te gast waren, en er is een grote 3D schildering met het thema 'strip en fiets' van de Utrechter Remko van Schaik, kijk maar even op: (http://www.3d-streetpainting.eu/). En in DRUK op de Westerkade heeft Wasco nog een aparte, wat langer lopende expositie die ik straks ga helpen installeren, dus schiet even op. Nog één vraag in één woord!"

Utrechters? Als je wilt weten welke Utrechters er staan: Rob van Barneveld, Matt Baaij, Argibald, Danibal, Niels de Hoog, Wilbert van der Steen, André Slob, Nicole Volbeda, Manon Bijkerk, Doeke van Nuil, Niels Bongers, Jacco de Jager, Robert de Jong, Milou van Montfort, Arne Zuidhoek, en een fikse delegatie van de HKU afdeling illustratie. En nou ben ik weg, tot zaterdag in de NICOLAÏKERK naast het Centraal Museum. Zet er bij dat het om 10.00 uur begint en duurt tot 17.00 uur."

Het konijn van Matt Baaij.