Door Zita Eijzenbach - De demonstratie van de anti-islamorganisatie Pegida zondagmiddag in Utrecht is wederom verstoord. Net als in oktober zorgden tegendemonstranten voor onrust. Meer dan dertig mensen - voor- en tegenstanders van de demonstratie - werden gearresteerd.

De politie was in groten getale aanwezig, maar toch wisten enkele mensen van de links georiënteerde organisatie Laat ze niet lopen door te dringen tot het Hogelandsepark aan het einde van de Biltstraat. Deze locatie was verboden gebied voor een tegendemonstratie: zaterdag mocht Utrecht bekent Kleur daar al demonstreren, zondag was het park gereserveerd voor Pegida. 
 

De dag begint voor de Utrechtse politie al bij station Utrecht Centraal waar demonstranten in daarvoor speciaal gereserveerde bussen rechtstreeks naar het Hogelandspark worden gebracht. “Spannender wordt het hier niet,” laat een van de agenten weten. “Dan moet je toch echt de stad in.”

'Spannender' lijkt het inderdaad op de Biltstraat waar wandelaars worden aangesproken door agenten en gesommeerd terug te gaan richting het centrum. Het Hogelandsepark is voor buitenstaanders zondag verboden terrein. Ter hoogte van de bushalte Oorsprongpark worden een aantal tegendemonstranten gearresteerd omdat ze de bevelen van de politie niet opvolgen.

Ondertussen is Edwin Wagensveld (die eerder het pseudoniem 'Edwin Utrecht' voerde), de voorzitter van Pegida Nederland, ‘een kopje koffie gaan drinken op de Neude’. Hij had die actie al via Twitter aangekondigd omdat hij boos was dat Pegida geen mars mocht houden door de stad. Tegen half twee wordt hij gedwongen te vertrekken. Een agent zegt: “U stapt nu de bus in, met de hele groep, dan brengen we u naar het Hogelandsepark of u wordt allemaal aangehouden.”

Als de voorzitter en zo’n twintig anderen het terras van Le Journal hebben verlaten, vertrekken ook de bereden politie en de mobiele eenheid.

'Spannend' lijkt het ook bij de ACU in de Voorstraat. Onder het spandoek dat sinds de vorige demonstratie van Pegida op de gevel van het pand hangt, is nu een poster met het opschrift ‘No Pegida, No Police, No Press’ op de deur geplakt.

Dat ook de pers niet welkom is, heeft te maken met het feit dat de beweging Laat ze niet lopen op Twitter een tegenactie heeft aangekondigd. Het verrassingselement daarvan moet geheim blijven. Ook een woordvoerder bij de deur van de ACU wil niets loslaten. Dat tegendemonstranten naar het park zullen gaan, wil hij bevestigen noch ontkennen. “Er staat wel wat te gebeuren, maar je zult het straks wel zien.”

Binnen in het café worden belangstellenden geinformeerd over de tegenactie. Een van de aanwezigen verklaart buiten aan Nieuws030: “Er is verteld dat de mensen die naar het park wilden gaan, zich in kleine groepjes moesten opdelen, om bekijks en blokkades van agenten te kunnen omzeilen.”

Aandacht

In het Hogelandsepark zijn de 150 aanhangers (merendeels mannen) van Pegida gearriveerd en beginnen de speeches. De eerste spreker bedankt ‘de linkse kant’ voor de ‘gratis reclame’ op internet voor de Pegida-demonstratie. “Hoe meer aandacht, hoe beter!”

Opvallende afwezige tijdens de demonstratie vandaag is Lutz Bachmann. De oprichter van Pegida, die tijdens de vorige demonstratie wel sprak, is er vandaag niet. 

Plotseling wordt de speech verstoord door een krakend geluid, gevolgd door een zachte knal. Een van de tegendemonstranten die ondanks de poltiebewaking toch in het park heeft weten te komen, breekt een houten bordje met de tekst ‘Islam ga terug’ doormidden. De demonstranten van Pegida gaan op de jongeman af, maar worden tegengehouden door de politie. De politie arresteert de man.

Een tiental tegendemonstranten heeft zich inmiddels ook op de kademuur aan de noordkant van het park gevestigd. Ze roepen leuzen en blazen op fluitjes. Het park kunnen ze onmogelijk bereiken: dat ligt aan de andere kant van de vijf meter brede watergang. De tegendemonstranten worden door toegesnelde agenten gedwongen te vertrekken.

Ook bij de rotonde aan de aangrenzende Museumlaan ten noordwesten van het park melden zich tegendemonstranten. Er worden - net als bij de vorige confrontatie op het Vredenburg - confettikanonnen afgeschoten, maar die komen lang niet in de buurt van het park. 

Ondanks de massaal aanwezige politie, ook te paard, is er even later een tweede opstootje. De politie komt snel tussenbeide en ook Edwin Wagensveld (midden) roept zijn aanhang terug.


Als de ordedienst van Pegida (oranje hesjes) zich tussen de paarden en de aanhang van Pegida in het park geschaard heeft, wordt het weer rustig op het terrein. De sprekers nemen de microfoon van elkaar over en de aanwezigen luisteren aandachtig.

Op dat moment is er weinig te doen voor de agenten. “Zo, wat wil je hebben: een Snickers of een Mars?”, waarop de agente te paard haar collega een Mars geeft.

Raffie Chohan

Net als bij de demonstratie in oktober is Raffie Chohan een van de sprekers en zij wordt onder luid applaus ontvangen. Naar haar uitspraken op het Vredenburg destijds is door justitie een onderzoek ingesteld op verdenking van discriminatie. Ze legde toen een link tussen ‘massieve inteelt’ en ‘schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims’.

Dit keer is de speech van Chohan milder: ze waarschuwt dat de linkse politiek zich voor het karretje van de islam laat spannen. “Wat links niet beseft, is dat de islam hen overspoelt als ze in de meerderheid zijn.”

Chohan haalt uit naar de politie: “De politie heeft tijdens de vorige demonstratie haar plicht verzaakt.” Waarop ze zich naar de aanwezige agenten richt: “U liet toe dat linkse demonstranten met geluid en rookbommen onze demonstratie konden verstoren.” 

Chohan noemt het opvallend dat de ‘linkse organisatie’ nergens oproept tot een vreedzame manier van demonstreren. “Pegida is wel tegen geweld,” zo laat ze horen.

Na Chohan neemt Wagensveld het woord als laatste spreker. Hij noemt de ‘gelukzoekers’ verantwoordelijk voor stijgende misdaadcijfers, waaronder het aantal winkeldiefstallen dat volgens hem verdubbeld is.

Kort spreekt de voorzitter van Pegida zich ook uit over de pers. Ondertussen worden journalisten en agenten door leden van Pegida gefotografeerd. Bij een van de opstootjes geeft Wagensveld daar een van zijn leden opdracht toe: “Van hem moet ik nog een foto,” zegt hij, terwijl hij naar een fotograaf wijst.

In zijn speech doet Wagensveld een opmerkelijke uitspraak over de steekpartij vorige week in Enschede. Daarvoor is inmiddels een 18-jarige jongen uit Enschede opgepakt, maar Wagensveld meldt: “Dat de dader een asielzoeker is, wordt niet door de media genoemd.”

Ook haalt de Pegidavoorzitter uit naar de politiek. Volgens hem voeren alle politieke partijen, met uitzondering van de PVV, wanbeleid. “Let vooral op het rode gevaar, in de vorm van de PvdA.” Nadat Wagensveld ook uithaalt naar Mark Rutte, die hij vanwege zijn vluchtelingenbeleid een ‘landverrader’ noemt, klinkt er wederom luid applaus.



Na de laatste speech neemt een medewerker van de ordedienst van Pegida het woord. Hij verzoekt de aanwezigen het terrein rustig te verlaten. Drie bussen van Q-buzz staan inmiddels bij de ingang van het park aan de Museumlaan klaar en van daar vertrekken ze onder politiebegeleiding. Daarna keert de rust weer. Ook de tegendemonstranten vertrekken. Het park is weer voor de wandelaars.