Deze kiek is gemaakt op: maandag 3 april, 11.14 uur

Waar? Atelier Ruud Kuijer op Lageweide, bij het Amsterdam-Rijnkanaal

Want? De beeldend kunstenaar Ruud Kuijer, bekend van zijn grote betonwerken langs het Amsterdam-Rijnkanaal en de Veilinghaven, heeft weer een flink uit de kluiten gewassen sculptuur gemaakt.

Hij bewerkte delen van een ijzeren afsluiter die bij een olieveld in de Noordzee werd gebruikt. De duizenden kilo's zware pijpen werden vandaag op vrachtwagens van hijsspecialist Mammoet geplaatst en naar Rotterdam gebracht. Daar wordt het kunstwerk in elkaar gezet.

Ruud Kuijer tussen de stukken van de sculptuur Welland. Foto: Ton van den Berg

Sculptuur Welland was oorspronkelijk een beschermingsconstructie voor de afsluiter van een olieleiding op de bodem van de Noordzee. Kuijer zag de artistieke potentie van de volgens hem 'strenge piramidevormige constructie' die door baggeraar Boskalis geborgen werd.

Foto van de originele beschermingsconstructie. Foto: Boskalis

Drie delen zijn uit de constructie gesneden en worden op betonnen sokkels geplaatst. Samen met de sokkels roepen de delen straks de oorspronkelijke constructie op. 

In de ogen van Kuijer staat het hergebruik van de voormalige beschermingsconstructie als kunstwerk symbool voor de energietransitie waarin we ons bevinden. 

Impressie van het kunstwerk.

Voor het bewerken van de ijzeren onderdelen kreeg Kuijer in Utrecht hulp van De Ridder Verven en Pouw Constructie. "Daar mag je ze best wel even voor noemen", aldus de kunstenaar.

Het in Rotterdam gevestigde Boskalis Nederland is hoofdbegunstiger van Kuijers project. In overleg met de gemeente Rotterdam krijgt de contstructie een plek aan de Nieuwe Maas vlak tegenover de Euromast: "Ooit gemaakt bij het Utrechtse Werkspoor", aldus Kuijer. 

Door: Ton van den Berg


PS1. Filmpje over hoe het kunstwerk eruit gaat zien: klikhier

PS2. Hieronder een video van het verhuizen van de ijzeren onderdelen door Mammoet: