Ruim 38.000 bezoekers vierden op maandag 5 mei dat zij in vrijheid kunnen leven. In een volgepakt Park Transwijk werd, ook dankzij prachtig weer, de gehele dag genoten van de muziek en talloze andere activiteiten zoals een Vrijheidscollege. Ook was er een culturele markt en kinderactiviteiten. 

 Het Utrechtse platform van community art Knalland opende het festival spetterend met onder andere Stephany June, Samgar Jacobs (Mister & Mississippi) en Maarten Rischen (Shaking Godspeed). Een bijzonder project dat voort komt uit een samenwerking met het Bevrijdingsfestival Utrecht en het Utrechts Comité 4 mei-Herdenking. Knalland presenteerde hiermee het muzikale vrijheidsproject Volhard dat bestaat uit een reeks Vrijheidsnummers.

Verder op het muziekprogramma van het Hoofdpodium stonden Ambassadeurs van de Vrijheid Kensington, Great Minds, Pokey LaFarge, Bongo Botrako, Go Back To The Zoo en afsluiter 90’S NOW.

De band Kensington

Vooral de Utrrechtse band Kensington stal de show, eerst al door met een legerhelikopter over het festivalterrein te vliegen. Dat leverde veel gejuich van het publiek op. 

Onder het jaarthema ‘Vrijheid geef je door’ presenteerde het Vrijheidspodium het slotdebat van de Vrijheidscolleges dat werd geopend door burgemeester Jan van Zanen. Verder ging het programma de diepte in met een RapDebate, stand-up comedy en Gahrib met zijn protestliederen voor vrijheid in Syrië. Het Sena Talent Podium stond dit jaar geheel in het teken van bijzonder Nederlands talent. Kris Berry & Perquisite opende dit podium en na een zeer gevarieerd programma sloot Jett Rebel uitbundig af.

Betrokkenheid uit de wijk

Het jaarlijkse 5voor5 moment werd ingevuld door het wijk koor van het verzorgingstehuis van Park Transwijk. Zij zongen Dance the war is over en gaven de vrijheid door. Daarnaast heeft Kring Bedrijven Kanaleneiland zich dit jaar voor het eerst aangesloten bij Bevrijdingsfestival Utrecht om zo voor te zorgen dat Kanaleneiland nog meer betrokken wordt bij dit festival.

Arnold Lasseur van de Bluegrass Boogiemen arriveert per fiets.

Een piloot van de legerhelikopter laat zich door het publiek dragen.

Duizenden bezoekers genieten van de zon.

Een selfie maken met de leden van Kensington