'Laoter as 'k groat ben, dach nijntje op eén dag...', Nijntje in 'plaot Uterechs', nu hij of zij 60 wordt spreekt het witte konijn in een nieuw boekje de taal waar hij of zij vandaan komt: Utrecht.

Dat kinderheld Nijntje dit jaar 60 wordt, dat gaat aan niemand voorbij. Woensdag trapten uitgever Mercis en het Centraal Museum (Dick Brunahuis) af voor een heus feestjaar met tentoonstellingen, postzegels, een theaterconcert en nieuwe boekjes zoals Nijntje op de Fiets, maar dan in 't Utregs.

Het Utregse boekje maakt onderdeel uit van een serie Nijntjeboeken die in allerlei dialecten worden uitgebracht. Het Utregs moest daar ook bij en Herman van Veen werd gevraagd de vertaling te doen. Jammer genoeg gebruikte hij daar waarschijnlijk niet het woordenboekje De vollekstaol van de stad Uterech bij. Volgens de (helaas overleden) schrijver daarvan, Bernard Martens van Vliet, is de juiste schrijfwijze 'Uterech' en niet 'Utreg'.

Wielerenthousiast en -journalist Jeroen Wielaert kreeg uit handen van Edwin Jacobs, directeur Centraal Museum, het eerste exemplaar van het Utregse boekje overhandigd en las daar ook nog uit voor.

Dick Bruna, die op 21 juni 1955 Nijntje voor het eerst tekende, was zelf niet bij de festiviteiten in de tuinzaal van het Centraal Museum. Hij is al enige tijd ziek en is ook niet meer aan het werk.

Volgens uitgever Mercis, die ook alle rechten heeft op de merchandising rond Nijntje, zijn er sinds 1955 wereldwijd 85 miljoen boekjes in meer dan vijftig talen verkocht.

Bekijk hieronder de videoreportage van Ben Hendriks.

Het logo van 60 jaar nijntje. Foto: Mercis bv

------------

Een overzicht van de activiteiten:

Tentoonstelling Feest! Nijntje 60 jaar
20 juni t/m 20 september 2015
Centraal Museum, Utrecht

Studio Dick Bruna
Vanaf begin september 2015
Centraal Museum, UtrechtIn zijn studio op een zolder in de Utrechtse binnenstad maakte Dick Bruna jarenlang zijn tekeningen en ontwerpen. Deze studio krijgt vanaf september 2015 een permanente plaats in het Centraal Museum. 

-

dick bruna huis wordt nijntje museum

Vanaf medio december 2015

Onderdeel van de Stichting Centraal Museum, Utrecht

-

nijntje art parade/Miffy Art Parade
1 mei t/m 30 september 2015
Mercis bv organiseert een spectaculair kunstproject rond nijntje. Zestig gerenommeerde kunstenaars uit Nederland en Japan zijn gevraagd om ieder een wit nijntje-beeld van 1.80 meter hoog te bewerken vanuit de eigen discipline. Woensdag is het beeld van kunstenaar Richard Hutten onthuld. Vanaf 4 maart wordt elke dag een nieuw beeld onthuld. De beelden zijn vanaf 1 mei te zien op A-locaties in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Japan. Alle beelden worden op 8 oktober geveild ten bate van UNICEF.

-

Theaterconcert ‘nijntje viert feest’
Première op 22 februari 14:00 uur in TivoliVredenburg, Utrecht
‘Nijntje viert feest’ is de titel van het nieuwe theaterconcert, met nieuwe feestliedjes van Ivo de Wijs en Henny Vrienten. 

-

Postzegels nijntje 60
Iedere maand een nieuw postzegelvel