Een noodlottig ongeval, dat is de conclusie van de officier van justitie, naar aanleiding van het ongeval vorige week op het Smakkelaarsveld waarbij een 6-jarige jongen om het leven kwam.

Uit het onderzoek blijkt dat niemand iets te verwijten valt, de bus heeft niet te hard gereden, is niet door rood gegaan en ook was de verkeerssituatie niet onoverzichtelijk. De jongen bleek niet in staat tijdig te kunnen remmen met zijn fiets en is daardoor onder de bus terecht gekomen.

Het openbaar ministerie stelde donderdagochten de volgende verklaring op:

Op basis van de resultaten van het onderzoek naar het noodlottige incident op dinsdag 6 januari op het Smakkelaarsveld in Utrecht,  waarbij een 6-jarige jongen tegen een bus is gereden en is komen te overlijden, concludeert het Openbaar Ministerie Midden-Nederland dat het om een ongeval gaat.

In het onderzoek is gekeken naar de technische staat van de fiets en de verkeerssituatie. De fiets, die zowel handremmen als een terugtraprem heeft, verkeerde in voldoende goede staat. De jongen was gewendalleen de terugtraprem te gebruiken en deze was in orde. De bus reed met matige snelheid door wit licht, wat correct is.

De tijd tussen de verschillende verkeerslichten was afgesteld volgens de wettelijke richtlijn. De camerabeelden in de bus laten zien dat de chauffeur van de bus niet had kunnen vermoeden dat de jongen door zou rijden. De plaats waar het ongeval plaatsvond, is twee maanden onveranderd en overzichtelijk ingericht. De jongen fietste hier elke dag en was bekend met de wegsituatie. De oppas die bij hem was, begeleidde hem goed. De jongen reed aan de rechterkant zodat zij hem afschermde tegen tegemoetkomend verkeer en gaf op dat moment ook aan dat hij moest stoppen.

Het scenario dat overblijft is een bedieningsfout door het slachtoffer. Door de stand van de trappers lukte het hem niet om tijdig voor het rode verkeerslicht te stoppen. Hij gaf op dat moment ook aan dat het niet lukte om te remmen. Getuigen hebben bevestigd dat de jongen zodoende door rood licht reed.  De oppas heeft nog  geprobeerd om hem vast te grijpen toen zij zag dat hij niet kon stoppen en dit is haar helaas niet gelukt.

Al met al komt de officier van justitie op basis van dit politieonderzoek tot de conclusie dat er geen sprake is van enig strafbaar handelen maar van een noodlottig ongeval. De direct betrokkenen zijn hierover geïnformeerd.